Nesteillä voi olla vaikutuksia, jotka tekevät niistä erittäin kallisarvoisia. Esimerkiksi skorpionin myrkky sisältää aineita, jotka tepsivät syöpään. LSD on yksi kallis neste, jota tavoitellaan sen psykedeelisen vaikutuksen vuoksi. Lue lisää alta.
 
 
Yhden kobranmyrkkylitran tuottamiseen tarvitaan 10 000 kobraa. Ei ihme, että myrkyn litrahinta on 37 000 euroa.

Skorpionin myrkky

vaesker-skorpion-1.jpg

 

● Litrahinta: Noin 9,5 miljoonaa euroa

Joka kerta, kun skorpioni iskee piikkinsä saaliiseen, se ruiskauttaa noin 14 euron arvoisen myrkkyannoksen. Hinta on korkea, sillä annos on
hyvin pieni, vain 1,5 litran miljoonasosaa.

9,5 miljoonan euron litrahinnallaan skorpionin ­myrkky on maailman kallein neste. Suolainen hinta johtuu siitä, että myrkyssä on lääkkeeksi sopivia ainesosia. Niitä voidaan käyttää muun muassa fx MS-taudin ja syövän diagnosoinnissa ja hoidossa.

Lisäksi myrkky päihdyttää ja aiheuttaa riippuvuutta. Intiassa jotkut käyttävät myrkkyä huumeena antamalla skorpionin pistää itseään. Skorpionikauppiaat käärivät hyvät rahat myymällä maailman kalleinta nestettä.
 

Kobranmyrkky

 

vaesker-slange.jpg

 

● Litrahinta: noin 37 000 euroa.

Jos monokkelikobra puree sinua, toden­näköisesti hengitys­elimesi lamaantuvat ja kuolet hapenpuutteeseen. Kobran myrkky on silti arvotavaraa, sillä siinä on aineita, jotka lievittävät muun muassa syövän ja nivelreuman aiheuttamia kipuja.

Myrkkyä tuotetaan käärme­tarhoilla. Yhden kilon tuottamiseen tarvitaan 10 000 käärmettä, joita ”lypsetään” 4–6 viikkoa.
 

LSD (d-lysergihapon dietyyliamidi)

 

vaesker-lsd-1.jpg

 

● Litrahinta: 30 000 euroa

LSD on huumausaine, joka vahvistaa aistikokemuksia ja aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Sen kehitti sveitsiläinen kemisti Albert Hofmann 1938. Hän myös testasi sitä itse ja kuvaili sen hallusinogeenisia vaikutuksia.

Ennen kuin LSD kiellettiin 1960-luvulla, sitä käytettiin psyykenlääkkeenä. Suurina määrinä käytettynä LSD voi johtaa psykoosiin.

Nykytiedon mukaan aineesta ei ole lääketieteellistä hyötyä, ja suurina määrinä käytettynä se voi johtaa psykoosiin