ScienceBlog kirjoittaa, että tutkijat ovat havainneet, että huonokasvuiset subtrooppisen vyöhykkeen mangrovepuut varastoivat jopa viisi kertaa enemmän hiiltä allaan kuin vehreät, trooppiset mangrovet.

Pohjois-Meksikon Baja Californian kitukasvuisten mangrovepuiden alla on säilössä jopa 30 prosenttia alueen maanalaisesta hiilestä. Puiden juuret makaavat turpeessa, jossa on 2 000 vuoden ajalta vanhoja juuria aina neljän metrin syvyyteen saakka. Uudet puut ovat kasvaneet vanhojen juurten päälle, jotta puut ovat pärjänneet nousevalle merenpinnalle.

Juuri kuivempien alueiden mangrovepuiden maa on turvetta, joka imee hiiltä. Kuumassa, suolaisessa ja mutaisessa maastossa trooppisilla ja subtrooppisilla rannikoilla viihtyvät puut varastoivat nimenomaan karummilla rannikkoalueille neljän alueen vertailussa trooppisissa ympäristöissä kasvavia verrokkejaan enemmän hiiltä.

 

Tutkijat yrittävät nyt ymmärtää, mistä tämä johtuu. Mangrovepuiden kasvuympäristöt saattavat paljastaa jotain ilmastonmuutoksesta.

Tutkijoiden mukaan mangrovemetsät pienentyvät noin kolme prosenttia vuosittain. Koska mangrovet säilövät hiiltä, puut pitäisi tutkijoiden mukaan suojella mahdollisimman nopeasti.