Vuosittain yli 200 suomalaista kuolee melanoomaan.

Joka tunti yksi yhdysvaltalainen kuolee melanoomaan.

Myös Suomessa tämä tappavin ihosyöpä yleistyy. Joka vuosi diagnosoidaan yli tuhat uutta melanoomaa, ja niihin kuolee yli 200 suomalaista vuosittain.

Viime vuosikymmenen aikana melanooma on yleistynyt Suomessa miehillä yli neljällä ja naisilla lähes seitsemällä prosentilla, Utahin yliopiston syöpäprofessori Robert Andtbacka kertoo.

Melanoomakasvain voidaan usein poistaa leikkauksella, mutta sillä on taipumus uusiutua, ja levinneen melanooman diagnoosi on ollut usein kuolemantuomio.

Melanooma leviää imusuonia pitkin ja lähettää etäpesäkkeitä. Leikkaushoito voi auttaa, jos etäpesäke on rajoittunut ja helposti poistettavissa.

Jos etäpesäkkeet sijaitsevat laajasti luustossa tai sisäelimissä, leikkaushoito ei yleensä ole mahdollista. Silloin melanooman ennuste on huonompi kuin jos etäpesäkkeet sijaitsevat ihossa, ihonalaiskudoksessa tai etäimusolmukkeissa.

Nyt Euroopan unioni on hyväksynyt lääkeyhtiö Amgenin kehittämän Imlygic-reseptilääkkeen käytön aikuisten paikallisesti tai laajemmalle levinneen melanooman hoitoon. Lääke on saatavilla myös Suomessa yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa.

Viruslääke perustuu niin sanottuun onkolyyttiseen immunoterapiaan. Siinä geenimuunneltu herpesvirus hyökkää syöpäsoluihin ja hajottaa niitä.

Geenimuuntelua tarvitaan siihen, että virus ei kykene lisääntymään muissa kuin syöpäsoluissa.

 

Virus annetaan syöpäpotilaalle injisoimalla sitä ihomelanoomakasvaimeen.

Robert Andtbackan mukaan pistäminen on yhtä yksinkertaista kuin paikallispuudutuksen antaminen hammaslääkärissä, ja hoidon voi antaa siihen koulutettu hoitaja.

Toisin kuin sädehoidossa tai kemoterapiassa, potilas ei kärsi juuri lainkaan sivuvaikutuksista. Immunoterapian luvataan nujertavan syövän ilman hiustenlähtöä.

”Imlygic tarkoittaa aivan uutta lähestymistapaa syövän hoitoon. Se voi tuoda uuden hoitomahdollisuuden potilaille, jotka kärsivät levinneestä ihomelanoomasta”, Amgen Suomen lääketieteellinen johtaja Saija Silvola sanoo.

Tärkein syy melanooman yleistymiseen on sama kuin muidenkin syöpien: ihmiset elävät pitempään. Mutta ikävakioitunakin melanooman ilmaantuvuus on kasvussa. Syynä siihen on ennen kaikkea auringonoton ja solariumin yleistyminen viime vuosikymmeninä.

Melanooman yleistyminen jatkuu vielä jonkin aikaa, Andtbacka uskoo. Useimpien syöpien tapaan melanoomaan sairastutaan pitkällä viiveellä altistuksesta mutaatioita aiheuttaville tekijöille. Erityisen alttiita ovat ne, joiden iho on palanut lapsuudessa usein.

Vielä pari vuosikymmentä sitten lasten ihon palamiseen kesäisin suhtauduttiin osana elämää. Nyt lapset osataan suojata paremmin, ja ajan mittaan melanooman ilmaantuvuudenkin voi olettaa tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.

 

Viruksen käyttö syöpää vastaan ei ole uusi idea, Robert Andtbacka kertoo.

Italialainen pappi Peregrine Laziosi (1260–1345) sai jalkaansa pahanhajuisen, haavaisen syöpäkasvaimen, ja lääkäri ehdotti jalan amputoimista. Kasvain kuitenkin katosi, kun Laziosi sai myös infektion jalkaansa. Jalkaa ei tarvinnut amputoida, ja aikalaiset pitivät parantumista Jumalan ihmeenä.

Myöhemmin ilmiö on tulkittu lääketieteellisesti niin, että infektio aiheutti paranemisen. Katolinen kirkko on kanonisoinut Laziosin syöpäpotilaiden suojelupyhimykseksi.

Syövän hoidossa mikrobeja on käytetty jo 1800-luvulla. Lääkäri William Coley käytti streptokokkibakteereja sarkoomaa vastaan. Hoidot olivat kiistanalaisia, ja ne lopetettiin 1950-luvulla.

Nyt 2000-luvulla virinnyt uusi innostus mikrobien käyttöön syöpäsoluja vastaan perustuu siihen, että viruksien dna:ta voidaan muokata niin, että infektio aiheuttaa mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia ja kohdistuu nimenomaan syöpäsoluihin eikä terveeseen kudokseen.

 

Viruslääke toimii kahdella mekanismilla.

Virus itse tuhoaa syöpäsoluja paikallisesti itse kasvaimessa.

Vielä merkittävämpää on se, että virus herättää potilaan immuunijärjestelmän hyökkäämään syöpäsoluja vastaan. Tämä vaikutus ulottuu koko kehoon, eli immuunijärjestelmän solut voivat tuhota myös melanooman etäpesäkkeitä ja ennaltaehkäistä syövän uusimista.

Andtbackan mukaan virushoito voi soveltua muihinkin syöpiin. Kehitystyö oli perusteltua aloittaa melanoomasta, koska laajalle levinneeseen melanoomaan ei aiemmin ole ollut tehokasta hoitoa ja koska ihomelanoomakasvain on helposti injisoitavissa.