Ensin tutkijat luulivat löytäneensä meduusan, katkaravun ja merimakkaran fossiilit. Paljon myöhemmin kävi ilmi, että ne kaikki olivat saman eläimen osia.

 

 
Anomalicaris oli merien suurin peto 500 miljoonaa vuotta sitten. Nyt on löydetty sen silmän fossiili.

Anomalocaris on vanhin tunnettu merieläimen fossiili. Se eli kambrikaudella yli 500 miljoonaa vuotta sitten. Suhteessa saaliseläimiinsä Anomalocaris on suurin koskaan elänyt peto. Tuoreet Marokossa tehdyt fossiililöydöt osoittavat, että Anomalocaris saattoi olla jopa 1,5 metriä pitkä. Se ei kuulosta kovin kammottavalta pedolta, mutta täytyy muistaa, että muut kambrikauden eläimet olivat alle 5 senttiä pitkiä.

Anomalocaris johti tutkijat harhapoluille kerta toisensa jälkeen. Sen osat luokiteltiin milloin katkaravun tai meduusan, milloin merimakkaran kappaleiksi. Vasta vuonna 1985 tutkijoille valkeni, että kyse oli yhdestä yli 500 miljoonaa vuotta sitten eläneestä eliöstä.

Suu muistutti kameran suljinta

"Katkaravuksi" luultiin Anomalocariksen suupielten piikikkäitä ulokkeita, joilla se saattoi tarttua avuttomaan saaliiseen ja viedä herkun "meduusaan", joka oli sen kameran suljinta muistuttava suu. Silmät törröttivät ulokkeiden päässä kuin kaksi kukkaa. Itse asiassa "kukkasilmät" olivat kärpäsen silmien tavoin verkkosilmät.

Paleontologi Peter Van Roy yhdysvaltalaisesta Yalen yliopistosta kertoo, että Anomalocariksella oli loistava näkö, jota voidaan verrata nykyisten sudenkorentojen supersilmiin. Van Roy sai äskettäin valmiiksi puolitoistametrisen Anomalocaris-lajin tutkimukset. Laji on kookkain tähän mennessä tunnettu Anomalocaris.

Hirviö söi "taisteluvaunuja"

Tehokkaat silmät olivat selvä etu kilpavarustelussa, joka muinaisissa merissä johti siihen, että saaliseläimet alkoivat kehittää suojakseen panssareita. Anomalocarista vastaan panssareista ei kuitenkaan ollut juuri hyötyä, sillä jopa historian parhaiten panssaroitu merieläin, trilobiitti, päätyi sen vatsaan.