Melatoniinilisän ottaminen on suosittu tapa helpottaa univaikeuksia. Sen käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

 

Liikaa melatoniinia purkista, ja olo voi aamulla olla kuin krapulassa.
 
 

Self.comin mukaan varsinkin melatoniinin säännölliseen käyttöön liittyy mahdollisia riskejä. Siksi sitä ei pitäisi napsia kevyin perustein.

Melatoniini on hormoni, jota aivojen käpyrauhanen tuottaa pimeällä. Se vaikuttaa aivojen vireystilaan rauhoittavasti, ja tekee olosta unisen. Melatoniini auttaa myös pysymään unessa, sillä aivot tuottavat sitä koko sen ajan kun ulkona on pimeää. Melatoniinilisät toimivat samalla lailla. Erona on vain se, että ne alkavat vaikuttaa heti ottamisen jälkeen valon määrästä huolimatta.

MIT-yliopiston tutkijoiden mukaan unen saamista helpottamaan riittäisi jo 0,3 milligrammaa melatoniinia. Maailmalla on kuitenkin ravintolisiä, joissa sitä on jopa 3 milligrammaa pillerissä. Suomessa 2 milligrammaa on suurin sallittu määrä melatoniinia tablettiakohden. Liiallisella melatoniinin käytöllä ei tiettävästi ole heti ilmeneviä haitallisia terveysvaikutuksia, mutta olo voi sen takia olla kärttyinen ja pää kipeä. Olo on vähän kuin krapulassa.

 

Unilääketieteeseen erikoistuneen neurologi Christopher Winterin mukaan melatoniinin pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin sotkea kehon luonnollista unirytmiä, ja sillä voi olla haitallisia seurauksia. Normaali nukahtaminen voi vaikeutua, ja olo olla nuutunut päiväsaikaan. Samanlaisista unihäiriöistä kärsivät vuorotyön tekijät, ja ne saattavat lisätä riskiä sairastua syöpään.

- Minusta suurin riski on se, että sotketaan perustavanlaatuisen tärkeän aivojen osan toimintaa, varoittaa Winter. Hänen mukaansa luontaisen kellon kanssa ei pidä leikkiä.

Melatoniinilisän ottaminen on myös ajoitettava oikein. Liian varhain napattuna se voi aiheuttaa väsymystä väärässä vaiheessa, pahimmillaan auton ratissa. Liian myöhään otettuna taas nukahtaminen voi viivästyä.

Onko melatoniinilisän käyttäminen sitten täysin turhaa? Ei aina. Sen avulla voi esimerkiksi helpottaa satunnaisesti aikaerorasitusta. Mutta jatkuva käyttö voi johtaa siihen, että hormonia tarvitaan aina vain suurempia annoksia, ennen kuin se toimii. Pidemmän päälle tämä voi heikentää elimistön omaa melatoniinin tuotantoa.