Saneilla on vaaleampi iho kuin muilla mustilla afrikkalaisilla. Mistä se johtuu?

 

 
Sanit ovat onnistuneet säilyttämään omaleimaisen perimänsä ja kulttuurinsa bantuheimojen voimakkaasta leviämisestä huolimatta.

Aiemmin bušmanneiksi nimitettyjen sanien erityispiirteet johtuvat ilmeisesti siitä, että he ovat eristynyt etninen ryhmä, joka on hyvin vanhaa perua.

Todennäköisesti sanit edustavat nykyihmisen sukupuun tyveä ja ovat muuttuneet vuosituhansien aikana vain vähän. He ovat säilyttäneet alkuperäisen keräilijämetsästäjäkulttuurin ja välttyneet sekoittumiselta.
 

Sanit pysyivät erillään bantuista

Vaikutukset jäivät vähäisiksi silloinkin, kun heidän asuinalueensa supistui rajusti bantukansojen levitessä Afrikan eteläosiin 1 000–2 000 vuotta sitten.

Sanien erilainen perimä näkyy muun muassa siinä, että heillä on kellertävän ruskea iho, leveä nenä ja ohuet huulet. Kansalle on ominaista myös lyhytkasvuisuus ja rasvapakaraisuus. Sanien lähisuku­laisia ovat khoit, joita on kutsuttu hottentoteiksi.

Sanit ja muut alkuperäiskansat saavat lisää oikeuksia

Vaikka sanit ovat pystyneet säilyttämään kulttuurinsa omaleimaisuuden, alkuperäiskansojen ei ole aina helppoa vastustaa kansallisvaltioiden ja yritysten intressejä. Sanitkin on ajettu pois joiltakin Botswanan alueilta 1980-luvun timanttilöytöjen vuoksi