Jupiterin suuri punainen pilkku, joka todellisuudessa on valtava myrsky, on riehunut jättiläisplaneetalla jo ainakin 250 vuoden ajan. Nasan Juno-avaruusalus saavuttaa Jupiterin näillä näkymin 4. heinäkuuta ja pääsee tutkimaan pilkun saloja.

Israelilaisen Weizmannin tiedeinstituutin tutkijat ovat arvioineet, että myrskyn liikenopeus ja sen sisällä puhaltavien tuulten nopeudet ovat hidastumassa. Myrsky kutistuu ja muuttuu väriltään vaaleammaksi.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä miksi. Se käyttäytyy monella tapaa kuten suuret syklonit Maassa. Tämän perusteella se läpäisisi vain muutamat Jupiterin kaasukerroksista. Jos näin olisi kuitenkin asian laita, pilkun ympärillä puhaltavat valtavat tuulet olisivat kuitenkin repineet sen kappaleiksi ajat sitten.

Junon matkassa on gravitaatiota mittaavia laitteita, jotka voivat tutkia Jupiterin myrskypilkun ominaisuuksia jopa 2000 kilometrin syvyyteen kaasuplaneetan pilvipeitteen alapuolelle. Junon tavoitteena on mittauksillaan tuoda tarkempaa tietoa Jupiterin sisärakenteesta, dynamiikasta ja kehityksestä, mutta myös erityisesti suuresta punaisesta pilkusta.