Joka vuosi sadat ihmiset joutuvat viidakon kuninkaan kynsiin. Hyökkäykset ovat erinomainen esimerkki siitä, minkä leijona on kehittänyt huippuunsa asti – se käyttäytyy juuri niin kuin ravintoketjun huipulla olevan petoeläimen kuuluukin käyttäytyä.

 

Afrikkalaiset leijonat (kuvassa leijona Kapaman villieläinten suojelualueelta Etelä-Afrikasta) ovat kehittyneet ravintoketjun huipulla oleviksi petoeläimiksi  – ja kun niillä on mahdollisuus käyttäytyä petoeläimen tavoin, ne myös tekevät niin.
 
Afrikkalaiset leijonat (kuvassa leijona Kapaman villieläinten suojelualueelta Etelä-Afrikasta) ovat kehittyneet ravintoketjun huipulla oleviksi petoeläimiksi – ja kun niillä on mahdollisuus käyttäytyä petoeläimen tavoin, ne myös tekevät niin.

”Lähes kaikki elävät olennot ovat leijonan lähelle joutuessaan mahdollista saalista, ja kenenkään ihmisen on turhaa luulla olevansa jokin poikkeus”, sanoo Luke Dollar, joka johtaa Big Cats Initiative -nimistä suurten kissaeläinten tutkimus- ja suojeluohjelmaa.

”Uskoisin, että kaikki muut kädelliset, jotka elävät rinta rinnan suurten kissaeläinten kanssa, ovat hyvin tietoisia siitä asemasta, joka niillä on suhteessa maapallon huippupetoihin.”

Luke Dollar sanoo, että vaaratilanne syntyy, jos tuudittaudumme vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen leijonien ja muiden petoeläinten läheisyydessä.

”Meidän etunamme ei ole teräviä kynsiä, raateluhampaita tai suurikokoisuutta”, Dollar sanoo.

Kunnioita leijonaa, viidakon kuningasta

Luke Dollar arvelee, että kymmeniä, ehkä jopa satoja ihmisiä joutuu leijonan hyökkäyksen kohteeksi vuosittain.

Luonnossa vanhat tai sairaat leijonat saattavat käydä ihmisen kimppuun siksi, että ne eivät pysty saamaan kiinni normaaleja saaliseläimiään ja ihmiset ovat yleensä helppo saalis.

”Jos ihminen seisoo impalan vieressä ja leijona päättää hankkia syötävää, on todennäköistä, että impala pääsee karkuun mutta ihminen ei.”

Kaikesta huolimatta ihmisten ei pidä pelätä leijonien tarkkailua luonnossa, Luke Dollar jatkaa, mutta heidän on muistettava olevansa leijonalle mahdollista saalista ja käyttäydyttävä sen mukaisesti.

Lion Parkin säännöissä sanotaan esimerkiksi, että vierailijoiden täytyy pitää ikkunat kiinni ajaessaan eläinpuiston läpi, jotta eläimet eivät pääse hyökkäämään heidän kimppuunsa.

”Meidän pitää muistaa, että siihen on syynsä, miksi näitä eläimiä kutsutaan viidakon kuninkaiksi”, sanoo Luke Dollar. ”Meidän on pakko kunnioittaa sitä, mitä ne ovat, samoin kuin niiden luonnollista käyttäytymistä.”