Ihminen saa ruuasta energiaa, joten luulisi, että ruokailulla olisi piristävä vaikutus. Silti aterian jälkeen ”veri pakkautuu vatsaan ja ruoka alkaa ramaista". Mistä se johtuu?

 

 
Ruokailun jälkeen väsyttää, sillä verensokerin nousu lopettaa vireys­tilaa säätelevien solujen toiminan.

Ruokailun väsyttävä vaikutus saattaa johtua siitä, että ihmisen esivanhempien piti ravintoa hankkiessaan pysyä valppaina. Kun he sitten olivat uurastuksen jälkeen saaneet vatsansa täyteen, oli aika säästää energiaa ja nukkua.

Näin ruuansulatus toimii

1. Ruuansulatusjärjestelmän entsyymit hajottavat ravintoa muun muassa rypälesokeriksi, jota imeytyy verenkiertoon ohutsuolessa.

2. Sokeri kulkeutuu aivoihin niihin hermosoluihin, jotka muodostavat vireystilaa säätelevää oreksiinia. Kun sokeri lopettaa näiden solujen toiminnan, ihmistä alkaa väsyttää.

3. Lopuksi sokeria imeytyy lihaksiin, maksaan ja rasvakudokseen haimasta erittyvän insuliinin avulla