Lepakot kantavat yli sataa virusta. Monet niistä, kuten Ebola ja Mers, ovat vaarallisia muille nisäkkäille. Mutta miksi lepakot eivät itse sairastu?

Lepakot kantavat yli sataa virusta. Monet niistä, kuten ebola ja mers, ovat vaarallisia muille nisäkkäille. Mutta miksi lepakot eivät itse sairastu?

Selitys piilee niin sanotuissa interferoneissa, jotka ovat solun tuottamia valkuaisaineita. Ihmisenkin solut tuottavat interferoneja, jotka estävät virusten ja syöpäsolujen lisääntymistä ja toimivat osana kehon puolustusjärjestelmää.

Lepakoiden elimistössä on vähemmän interferoneja kuin muilla nisäkkäillä, mutta silti niiden vastustuskyky on ylivoimainen. Tutkijat  Australiasta ja Singaporesta uskovat nyt löytäneensä ilmiölle ainakin osaselityksen. He kartoittivat erään australialaisen lepakon, mustalenkon, perimää. Osoittautui, että tietyt geenit synnyttävät mustalenkon kehossa ainutlaatuisen immuunipuolustuksen.

Taustaksi tutkijat kertovat, että muilla nisäkkäillä interferonit aktivoituvat vasta virusten hyökätessä. Jatkuvasti toimiessaan ne vahingoittaisivat organismia. Lepakolla ne kuitenkin ovat päällä koko ajan. Jollakin tuntemattomalla tavalla eläin saa siis käyttöönsä interferonien hyödyt ja onnistuu neutraloimaan niiden haitat.

Tutkijat toivovat, että lisääntyvä tieto lepakoiden immuunipuolustuksesta auttaa jonakin päivänä vahvistamaan myös ihmisen vastustuskykyä.