eksoottinen hämähäkki elk makro
 
 

Käärmeitä? Hiiriä? Lintuja? Hämähäkkejä? Eläinpelot ovat yksi yleisimmistä peloistamme. Mutta miksi juuri eläimet? Ja ovatko eläinpelot synnynnäisiä vai opittuja?

- Eläimet ovat ennakoimattomia ja yllättäviä. Ennakoimattomuus on ihmisten mielestä pelottavaa. Me pelkäämme asioita, joita emme voi hallita.

Mitä suurempi pelko, sitä suuremmalta hämähäkki näyttää

Tuoreen tutkimuksen mukaan hämähäkkejä pelkäävät ihmiset näkevät ne suurempina kuin muut. Heidän silmissään tavallinen hämähäkki voi näyttää puolikkaan pikkulinnun kokoiselta – eli aika suurelta!

- Tämä varmaan pätee kaikkiin pelottaviin asioihin. Aivoissa tärkeille asioille annetaan enemmän kapasiteettiä. Tutkimusten perusteella tiedetään, että tärkeät asiat näyttävät kirkkaammilta, joten mikseivät siis suuremmiltakin.

Eläinpelot eivät ole rationaalisia

Aika harvat ihmiset pelkäävät sellaisia eläimiä, jotka todellisuudessa ovat niitä vaarallisimpia ihmislajille. Siis esimerkiksi hirviä Suomessa tai malariasääskiä eteläisellä pallonpuoliskolla. Eläinpeloissa tietyt lajit, kuten hämähäkit ja käärmeet ovat yliedustettuina niiden todelliseen uhkaan verrattuna. Suomessakin pelätään susia, vaikka susi on viimeksi tappanut ihmisen vuonna 1881. Toisaalta meillä ei pelätä kotikissoja tai pässejä, vaikka ne molemmat ovat aiheuttaneet ihmisten kuolemia viimeisten 20 vuoden aikana.

 

eksoottinen vihreä käärme
 

Osa peloista onkin todennäköisesti opittuja.

- Pelot siirtyvät myös sosiaalisesti. Tutkimuksissa on nähty, että apinanpoikaset eivät osaa pelätä käärmeitä, kun ne kohtaavat niitä luonnossa ensimmäistä kertaa. Mutta sen jälkeen kun poikaset näkevät jonkun lauman vanhemman jäsenen pelästyvän käärmettä, nekin oppivat pelkäämään käärmeitä.

Sama mekanismi toimii myös ihmisillä. Popkulttuurikin laittaa oman lusikan tähän soppaan. Monikohan on alkanut pelätä lintuja ihan vain Hitchcockin ansiosta tai haita Tappajahai-elokuvat katsottuaan?

 

krokotiilin silmä elk