Ympyrän kehän ja halkaisijan suhde pii on irrationaaliluku, eli siinä on päättymätön määrä jaksottomia desimaaleja. Nykyään piin desimaaleista tunnetaan noin 10 000 miljardia ensimmäistä. Kahden desimaalin tarkkuudella piin likiarvo on 3,14.

Mutta kuinka monta piin desimaalia esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan asiantuntijoiden täytyy ottaa laskelmissaan huomioon suunnitellessaan avaruuslentoja? Kysymys nousee yleisön joukosta säännöllisin väliajoin, NyTeknik kertoo. Piin irrationaalisuuden vuoksihan aivan tarkkaa mittaa ympyrän kehälle ei voida koskaan laskea, jos halkaisija tunnetaan.

Nasa kertoo käyttävänsä planeettojenvälisten avaruuslentojen suunnittelussa piin 15 desimaalin likiarvoa. Se antaa myös esimerkkejä 15 desimaalin tarkkuudesta.

Kauimmas meistä kulkenut ihmisen valmista esine on vuonna 1977 matkaan lähetetty Voyager 1 -luotain. Se on meistä nyt noin 20 miljardin kilometrin päässä.

Jos ympyrän säteeksi Maa ja Voyager 1:n etäisyys, sen kehän pituudeksi tulee 125 miljardia kilometriä. Jos tällaisella ympyrällä tehdään laskelmia käyttäen piin likiarvona 15 ensimmäistä desimaalia, mittausvirhe on neljän senttimetrin luokkaa.

Jos samaa piin likiarvoa käytettäisiin Maan ympärysmitan laskemiseen tunnettaessa säde (ja olettaen että Maa olisi täysin pallonmuotoinen), mittausvirheen suuruus olisi yksittäisen molekyylin kokoluokassa.

Jos koko maailmankaikkeuden ympärysmitan haluaisi mitata sen säteen perusteella niin että mittausvirhe olisi vain vetyatomin kokoluokkaa, ei siihenkään tarvittaisi kuin 40 piin desimaalia. Suunnilleen tämän verran piille osattiin määritellä desimaaleja jo 1600-luvun puolella.