torstai, 24. maaliskuu 2016

Norjalaiskunta lahjoittaisi Haltin huipun Suomelle

 

Retkeilijä mittaa gps:llä Haltin korkeinta kohtaa Suomen puolella. Korkein huippu on Norjan puolella.

Retkeilijä mittaa gps:llä Haltin korkeinta kohtaa Suomen puolella. Korkein huippu on Norjan puolella.

Norjalainen Kåfjordin eli Kaivuonon kunta esittää alueellaan olevan Haltitunturin huipun lahjoittamista Suomelle. Se olisi hyvän tahdon ele sotivassa maailmassa.

Haltin huippu, 1331 metriä meren pinnan yläpuolella, on Norjan puolella Kaivuonon kunnassa. Suomen korkein kohta, 1324 metriä, on Haltin rinteellä.

Kaivuonon kunta esittää alueellaan olevan huipun lahjoittamista Suomelle. Kunta on lähettänyt asiasta kirjeen Norjan pääministerille Erna Solbergille, kertoo Yle.

Kaivuonon kunnanneuvoksen Svein Leirosin mukaan huippu olisi hieno lahja veljeskansalle.

Haltin huipun lahjoittamisesta kohistiin sosiaalisessa mediassa jo viime syksynä. Uutinen ideasta levisi maailmalle Australiaa myöten, kun muun muassa BBC ja Washington Post tarttuivat aiheeseen.

Norjan ulkoministeriön virkamiesten mukaan alueluovutus olisi perustuslain vastainen. Maalahjojen antaminen ei myöskään kuulu pohjoismaiden väliseen juhlaperinteeseen.

Kaivuonon kunta perustelee lahjoitusta kuitenkin useilla seikoilla. Norjan pääministerille laaditun kirjelmän mukaan Suomi on ehkä ainoa maa, jonka korkein kohta ei ole tunturin tai vuoren huippu vaan sijaitsee rinteellä.

Lahjoituksella Norja voisi kunnan kirjelmän mukaan näyttää esimerkkiä alueista sotivassa maailmassa. Kirjeessä todetaan myös, että alueeseen perehtyneen geologin mukaan luovutettavalla alueella ei ole arvokkaita mineraaleja.

Luovutettava maa-alue olisi yhden hehtaarin kokoinen. Kaivuonon kunnan mukaan aluemenetys olisi merkityksetön Norjan pinta-alan kannalta. Kunnan mielestä kyse olisi rajantarkistuksesta. Niitä on pohjoismaiden kesken tehty aikojen kuluessa eri syistä.