Valokuvat kahdesta nuoresta tähdestä joita ympäröi protoplanetaarinen kiekko. Vihreällä merkityt kohdat ovat materiatihentymiä.

Tähti-lapsukaisilla on käärmeen pöytätavat.

Tutkimuksen mukaan nuoret tähdet vaikuttaisivat kasvavan ahmaisemalla niitä ympäröivän materian kiekosta ajoittain lihavan kimpaleen, jota sitten sulatellaan kaikessa rauhassa.

Selvitys haastaa aiemman käsityksen jonka mukaan tähdet potristuvat tasaisesti niiden imiessä pikku hiljaa materiaa kiekosta.

Ryhmä astronomeja päätyi tähän tutkittuaan neljää FU Orionis -tyyppistä tähteä. Nämä ovat prototähtiä, eli tähtiä joita ympäröi vielä se materiakiekko, josta tähti alkujaan syntyi. Ne ovat tunnettuja äkillisistä kirkkauspiikeistään.

Kirkkauspiikkien syy ei kuitenkaan ole ollut selvillä. Nyt Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla otetuissa kuvissa protoplanetaarisessa kiekossa on nähtävissä erilaisia materian kasaumia, jotka ovat auttaneet tutkijoita pääsemään eteenpäin.

Tietokonesimulaatioiden perusteella tähtiä ympäröivät kiekot ovat painovoimallisesti epävakaita, minkä seurauksena ne muodostavat tihentymiä. Näitä herkkupaloja sitten prototähti ajoittain hotkaisee ja kirkastuu hetkellisesti. Epävakaa kasvuvaihe voi kestää satojatuhansia vuosia.

Tulokset ovat luonteeltaan alustavia. Tutkimuksen tehneen ryhmän lausunnossa kerrotaan uusien simulaatioiden olevan tarpeen, jotta ne saadaan täsmäämään valokuvien kanssa.