Viikingit kuvitellaan usein sarvipäisiksi. Viikinkikypärien sarvista ei kuitenkaan ole säilynyt mitään varmoja todisteita.

 

Yleinen käsitys, jonka mukaan viikinkisotureilla oli kypärissään sarvet, on todennäköisesti virheellinen, mutta kysymykseen on vastattava pienellä varauksella. Tähän mennessä ainoa viikinkiajoilta säilynyt kypärä on löytynyt Oslon pohjoispuolelta Gjermundbusta, ja siinä ei ole sarvia.

Sarvet kuuluivat berserkkisotureille

Sarvikypäräisistä ihmisistä on säilynyt kuvauksia, esimerkiksi Møgeltønderin lähellä Etelä-Jyllannissa, mutta ne ovat kuitenkin rautakautisia eli viikinkejä vanhempia. Sarvipäät olivat niin kutsuttuja berserkkejä, joita oli saagojen mukaan viikinkien aikaankin ja jotka syöksyivät taisteluun raivopäisinä ja kuolemaa halveksuen.

Sarvikypärillä oli uskonnollinen merkitys

Varhaiseen viikinkiaikaan sijoittuvan norjalaisen Osebergin haudan kaivauksissa on löydetty seinävaate, jossa näkyy sarvikoristeisia kypäriä. Siitä voisi päätellä, että joillakin viikinkisotureilla on ollut sarveksi muotoiltu kypärä, mutta ehkä ainoastaan merkkitapahtumissa, esimerkiksi uskonnollisissa yhteyksissä. Sarvella varustettu kypärä olisi varmastikin ollut vain tiellä täyteen ahdetussa sotalaivassa, eivätkä aikalaislähteetkään mainitse sarvipäisiä viikinkejä sanallakaan.