"Windsorin huminan" pääepäilty on tiedossa, mutta se sijaitsee Yhdysvaltain puolella rajajokea, eivätkä kanadalaiset pääse sitä tutkimaan.

kartta

 

 

Salaperäinen ääni on jo vuosien ajan kiusannut kanadalaisen Windsorin kaupungin asukkaita. Humina on voimistunut taas viime viikkoina, kirjoittaa The Washington Post -lehti.

"Windsorin huminana" tunnetun äänen on kuvailtu muistuttavan veturin, rekan tai jääkaapin ääntä. Se alkaa kuulua epäsäännöllisin välein ja yllättäen. Eräiden mukaan ääni on niin voimakas, että sen ennemminkin tuntee kuin kuulee. Eniten se kiusaa Windsorin länsi- ja eteläosien asukkaita.

Kiusa on niin suuri, että esimerkiksi vuonna 2012 yhden ainoan meteliyön jälkeen peräti 22 000 asukasta valitti kaupungin edustajille asiasta. Windsor Star -lehden mukaan soittajia kiinnostivat muun muassa äänen vaikutukset terveyteen ja rakennusten perustuksiin.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, etteivät paikalliset asukkaat, poliitikot tai tutkijat pysty sopimaan siitä, kuinka äänen lähdettä olisi paras tutkia. Vaikka vahva ehdokas äänen lähteeksi on tiedossa.

Ääni kantaa rajajoen toiselta puolen?

Windsorin kaupunki sijaitsee Detroitjoen varrella Ontarion provinssissa. Yhdysvaltain-puoleisella vastarannalla, aivan Detroitin suurkaupungin kupeessa, sijaitsee River Rougen kaupunki.

Kanadan hallituksen toissa vuonna teettämässä selvityksessä mysteeriäänen epäiltiin tulevan River Rougessa sijaitsevalta Zug Islandin teollisuusaluelta. Pääepäilty on saarella sijaitseva U.S. Steel Corp. -yhtiön tuotantolaitos.   

Selvitys jäi kuitenkin kesken, koska Kanadan viranomaiset eivät päässeet rajan toiselle puolelle jatkamaan tutkimusta.

– Tämä on kuin aaveen jahtaamista, sanoo Windsorin yliopiston professori Colin Novak, joka on tutkinut ääntä.

Novak osallistui vuonna 2013 hankkeeseen, jossa Windsorin länsiosiin sijoitettiin tehokas kuuntelulaite, joka nauhoitti ääntä vuorokaudet ympäriinsä.

Ensimmäisessä tutkimusraportissa äänen alkuperää ei pystytty osoittamaan, mutta myöhemmässä raportissa sen osoitettiin tulevan Zug Islandilta, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

River Rougen viranomaiset: Ei rahaa tutkimuksiin

Yhdysvaltalaisen River Rougen viranomaisten mukaan kaupungilla ei ole varaa tutkia arvoituksellisen äänen alkuperää.

– Emme aio maksaa jostain, mikä hyödyttää muita, koska ongelma ei kosketa meitä, sanoi River Rougen kaupungin lakimies David Bower Windsor Star -lehdelle vuonna 2012. Bower myöntää uskovansa, että ääni tulee Zug Islandin alueella sijaitsevasta laitoksesta.

Windsorin asukkaat eivät kuitenkaan aio antaa periksi. Aktivisti Mike Provost myöntää, ettei 1 800 ihmistä työllistävää teollisuuslaitosta noin vain pysäytetä.

– Toivoittavasti he löytäisivät tavan hillitä meteliä hieman, jotta saisimme hieman rauhaa ja hiljaisuutta yöajaksi, sanoo Provost.