Perunat muuttuvat valossa vihreiksi. Voiko niitä silti syödä?

 

 
Vihreä peruna on harvoin vaarallisen myrkyllinen.

Kun perunat altistuvat valolle, ne voivat muuttua vihreiksi, sillä silloin perunoissa alkaa muodostua lehtivihreää eli klorofylliä. Samalla syntyy myrkyllisiä ja kitkerältä maistuvia aineita, glykoalkaloideja, jotka kuuluvat kasvin puolustusjärjestelmään.

Perunasta puhuttaessa näihin toksiineihin viitataan niistä tunnetuimman mukaan solaniini-sanalla. Glykoalkaloidit ovat suurina annoksina hengenvaarallisia niin eläimille kuin ihmisillekin. Pieni altistus aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua ja ripulia. Vaikean solaniinimyrkytyksen oireita ovat huimaus, apaattisuus, sekavuus ja näköharhat.

Myrkyn siedossa on yksilöllistä vaihtelua. Pikkulapsille jo 50 milligramman glykoalkaloidimäärä painokiloa kohti voi aiheuttaa hengenvaaran. Perunan vihreys ei paljasta sitä, miten paljon toksiineja se sisältää. Glykoalkaloidipitoisuus sen sijaan kasvaa, jos mukula kolhiutuu.