Influenssa tuottaa vaarallisempia epidemioita

Tavalliset virukset, kuten influenssavirus, ovat tosiasiassa vaarallisempia kuin ebola. Influenssavirus tarttuu suurin piirtein yhtä herkästi kuin ebolavirus, mutta koska kuolleisuus siihen on vain 0,1 prosenttia, se voi levitä huomaamatta laajalle.

Koska influenssa on useimmille rankkuudestaan huolimatta vaaraton, sairastuneita ei eristetä ja he voivat jatkaa viruksen levittämistä. Tartuntaketjut voivat jatkua pidempään ja epidemia pääsee leviämään hyvin laajaksi.

Joka vuosi 10–30 prosenttia maailman väestöstä sairastaa influenssan, ja alhaisesta kuolleisuudesta huolimatta epidemia vaatii noin puolen miljoonan ihmisen hengen – määrä on yli 40 kertaa niin suuri kuin ebolaepidemian uhrien.
 

50 miljoonaa kuoli influenssaan 1918

Influenssaviruksella on hämmästyttävä kyky mutatoitua ja kehittää uusia muotoja, joita immuunijärjestelmä ei pysty tunnistamaan ja joita vastaan sillä ei ole aseita.

Virustutkijoiden suurin pelko onkin se, että jokin influenssavirus saavuttaa mutatoituessaan herkän tarttuvuuden ja suuren kuolleisuuden. Se tapahtui vuosina 1918–19, jolloin espanjantautiin kuoli jopa 50 miljoonaa ihmistä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.