Uuden tutkimuksen mukaan valkokulmapingviinit käyttävät oma jätöksiään Antarktiksen jään sulattamiseen. Siten ne voivat rakentaa parhaat mahdolliset pesät poikasilleen. Uloste nimittäin vetää Auringon säteiltä puoleensa.

 

 

 
 
Valkokulmapingviinit kuuluvat harvinaisiin pingviinilajeihin. Tuoreen tutkimuksen mukaan linnulla on erikoinen pesänrakennusmenetelmä.

Sanotaan, että omaa pesää ei kannata liata, mutta Antarktiksella elävät valkokulmapingviinit muodostavat uuden tutkimuksen mukaan poikkeuksen.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että valkokulmapingviinit ulostavat jäälle siihen kohtaan, johon ne haluavat rakentaa poikasilleen pesän. Uloste sulattaa jäätä niin, että pingviinit voivat rakentaa pesän jään alta paljastuneen maan päälle.

Taktiikka toimii

Pingviinien kakkataktiikka on osoittautunut tietoiseksi toiminnaksi. Valkokulmapingviinit kerääntyvät ennen pesintäkauden alkua yhteen ja sulattavat laajan jääalueen saadakseen poikasilleen parhaat mahdolliset olot.

Oxfordin yliopiston tutkijat olivat seuranneet valkokulmapingviinejä vuoden ajan ja kuvanneet tuhansien tuntien verran videomateriaalia. Videoita ja jään sulamisnopeutta tarkkailemalla tutkijat totesivat, että pingviinit käyttävät jätteitään tietoisesti.

 

Kakka imee lämpöä

Tummat jätökset imevät Auringon lämpöä tehokkaammin kuin valkea jää, jolloin jää alkaa sulaa.

Valkokulmapingviinejä pesii Antarktiksen alueella vain noin 300 000 paria.

Pingviinien lentävä menneisyys

Miljoonia vuosia sitten pingviinit osasivat muiden lintujen tavoin lentää. Lue tästä, miksi pingviinien siivet taittuivat vasten kylkiä ja miksi ne sopeutuivat uudenlaiseen elinympäristöön.