Puolangalla liikkunut mäyränmetsästysporukka joutui maanantaina illalla erikoiseen mutta kiperään tilanteeseen, kun yksi metsästäjistä jäi jumiin mäyrän kaivamaan luolaan.

Mäyrä menossa pesäkoloonsa.

 

Mäyrät ovat ahkeria tunneleiden ja luolien kaivajia. Kuvan mäyrä ei liity tapaukseen.

Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Raisa Korhonen oli tiistain vastaisena yönä mukana ainutlaatuisessa pelastustehtävässä. Puolangan Matkalammintien lähellä liikkuneen metsästysporukan jäsen oli jäänyt pahasti jumiin mäyrän tekemään kuoppaan hiekkaharjulla.

– Luola oli sortunut, ja henkilö oli jäänyt hiekan alle kaulaa myöten. Metsästysporukka oli siis mennyt tarkoituksella luolaan, joka oli pettänyt yllättäen, Korhonen kertoo.

Koska kyseessä on hiekkaharju, oli metsästäjä joutunut pahaan pinteeseen, sillä luolan sortuessa tilanne olisi ollut hengenvaarallinen. Korhosen mukaan tehtävään osallistui henkilöstöä kolmesta kunnasta, ja kaivuutehtävä vei koko yön.

– Vaarana oli, että hiekka sortuu ja välillä se sortuikin, vaikka varovaisesti kaivoimme. Lopulta henkilö saatiin pois hyvissä voimissa siihen nähden, että hän oli melkein koko yön jumissa, sanoo Korhonen.

 

Mäyrän pesä Lahden Kasakkamäessä

 

Arkistokuva mäyrän pesästä Lahden Kasakkamäessä, jossa pesälinnake erottuu maastosta hyvin.

 

Korhonen kiitteleekin metsästäjää rautaisista hermoista, sillä panikointi tilanteessa olisi hankaloittanut pelastustehtävää huomattavasti ja voinut aiheuttaa luolan sortumisen. Ensihoito otti metsästäjän hoitoon tilanteen lopuksi.

Tehtävä oli sellainen, että se tulee vastaan vain kerran elämässä, Korhonen toteaa.

– Hyvin poikkeuksellista. Paikalla oli useita pelastuslaitoksen henkilöstöä, koska tarvittiin kaivuuporukkaa. Kenellekään ei ole sattunut vastaavaa.