Roomalaisaikaisen kaupungin raunioista nykyisestä Colchesterista on löydetty kaivauksissa luita, jotka liittyvät soturikuningatar Boudiccan kapinaan roomalaisia vastaan.

 

Luissa on merkkejä taistelusta

Kaksi Colchesterissa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löydettyä luunkappaletta antavat uutta tietoa Britannian varhaishistoriasta. Kyseiset luut eli leuka- ja sääriluun kappaleet löytyivät maakerroksesta, joka on peräisin soturikuningatar Boudiccan roomalaisten valloittajien vastaisen kapinan ajalta vuodelta 61.

Molemmista luunkappaleista on leikattu palanen jollakin terävällä aseella, luultavasti miekalla tai kirveellä, mikä viittaa vammojen syntyneen taistelussa.

Kaupungin polttaminen näkyy yhä maakerroksessa


Kyseessä on vasta toinen kerta, kun arkeologit ovat löytäneet Boudiccan ­kapinan uhrien luita. Murhattu roomalainen kuoli Boudiccan joukkojen hyökätessä Camulodunumin kaupunkiin eli nykyiseen Colchesteriin, joka oli roomalaisten miehittäjien pääkaupunki Britanniassa. Kapinalliset polttivat Camulodunumin maan tasalle, ja kaivauksissa Colches­terissa erottuu yhä selvästi punertavan­ruskea maakerros, joka syntyi, kun ­kaupunki poltettiin.

 

141516_16_boudicca_foer-W4IF4iJcJbh9ODFn
 
 
1. Brittiläinen soturikuningatar Boudicca taisteli turhaan roomalaisia valloittajia vastaan ja poltti useita roomalaisten kaupunkeja.
2. Colchesterista löytyneestä leukaluusta puuttuu palanen.
3. Luusta oli leikattu suuri palanen terävällä aseella.