Kaikilla ihmisillä on kasvopunkkeja, jotka pitävät majaansa kasvojen karvatupissa ja talirauhasissa. Punkit ovat vaarattomia, vaikka ne syövät ihoasi ja parittelevat poskillasi.

 

 

Tuhannet – ehkä jopa miljoonat – punkit käyttävät kasvojasi juuri nyt leikkipaikkanaan, parisänkynään ja piilopaikkanaan.

Joka ainoalla ihmisellä on kasvoillaan kokonainen punkkiarmeja. Punkit ovat 0,1–0,4 millimetrin mittaisia, niillä on kahdeksan jalkaa kuten hämähäkeillä, ja ne elävät 18–24 päivää.

Paniikkiin ei ole silti aihetta, etkä tarvitse perusteellista kasvojenkuorintaa: kaikilla on kasvopunkkeja, eikä niistä ole mitään haittaa.

 

some_text
 

 

Kasvoilla on kahden tyyppisiä asukkeja

Sinun kannattaa vain sopeutua henkisesti siihen, että kasvoillasi on kahdenlaisia asukkaita: Demodex folliculorum- ja Demodex brevis -punkkeja.

 

some_text
 

Demodex folliculorum.

Demodex folliculorum elää etenkin kasvojen karvatupissa, joissa ne viihtyvät 3–6 punkin laumoina. Mikroskoopissa D. folliculorumin ruumis on pitkänomainen ja matomainen, ja sen kahdeksan jalkaa ovat kiinni päässä.

 

some_text
 

Demodex brevis.

Toinen laji – Demodex brevis – elää erakkona talirauhasissa, jotka tuottavat kuolleista soluista ja rasvasta öljymäistä eritettä, talia. D. brevis on lyhyempi ja pyöreämpi kuin D. folliculorum.
 

Punkit viihtyvät kaikkien kasvoilla

Yhdysvaltalaisessa Meet your mites -tutkimushankkeessa yritetään päästä kasvopunkkien saloista selville, ja sitä varten on vuodesta 2013 alkaen kerätty näytteitä yli 400 ihmisen kasvoilta.

Näytteiden perusteella näyttää siltä, että jokaisella yli 18-vuotiaalla on kasvopunkkeja. Hankkeessa on ensimmäistä kertaa koottu perusteellinen kuvaus tästä ihmisen loislajista.