Kun löydät itsestäsi puutiaisen, hermostut ja alat miettiä, onko sinulla jo jotain oireita. Kuinka vaarallisia nämä pienet verenimijät oikeasti ovat?

 

 

Pienuudestaan huolimatta puutiainen on pelottava otus. Se voi ihoon pureutuessaan siirtää ihmiseen Borrelia-bakteerin, joka aiheuttaa borrelioosi-nimisen taudin.

Puutiainen: Verenhimoinen taudinlevittäjä

Minikokoinen vampyyri, puutiainen, käyttää ravinnokseen sekä eläinten että ihmisten verta. Monia puutiaisen näkeminen inhottaa, eikä syyttä.

Puutiaiset voivat nimittäin levittää mikrobeja sylkirauhasistaan. Mikrobien mukana siirtyy tauteja. Yksi yleisimmistä on borrelioosi, joka johtuu Borrelia-bakteerista.

Puutiaisen pureman oireet

Jos iholle puutiaisen pureman ympärille ilmaantuu punertava rengas, se on merkki todennäköisestä Borrelia-tartunnasta.

Borrelioosi voi aiheuttaa pahimmillaan vakavia hermosto-oireita: päänsärkyä, hermosärkyä tai esimerkiksi kasvohalvauksen.

Kun tartuntaa aletaan hoitamaan mahdollisimman nopeasti antibiooteilla, hyvin harvalle kehittyy pitkäkestoisia oireita.

 

flaat.jpg

 

Puutiaisen purema voi myös tappaa

Borrelia-bakteeri ei ole ainoa ikävä vieras, jota puutiainen kantaa.

Keski-Euroopassa ja osassa Pohjoismaita, muun muassa Suomessa ja Ruotsissa, puutiainen voi aiheuttaa viruksesta johtuvan puutiaisaivokuumeen, joka tunnetaan lyhenteellä TBE.

Ruotsalaisissa yliopistoissa on tehty kattava selvitys TBE:n levinneisyydestä. 1980-luvun puolivälissä TBE-infektioita rekisteröitiin vuosittain alle 50 tapausta. Vuonna 2011 luku oli jo 284. Noin kolmannekselle niistä, jotka saivat TBE-tartunnan, kehittyi varsinainen aivokuume. Euroopassa vain 1–2 prosenttia sairastuneista kuolee.

Purevatko metsäluteet?

Jos punkki pääsee kiinnittymään iholle, se kannattaa poistaa apteekeissa myytävällä punkkiraudalla, jolla eläimestä saa hyvän otteen.

Metsässä ja ruohikossa liikkuessa iholle voi hypätä myös toisennäköisiä ötököitä, metsäluteita. Usein oudosta ulkonäöstään huolimatta nämä kuusijalkaiset otukset eivät ime verta eivätkä levitä ihmiseen tauteja. Puutiainen sen sijaan kuuluu hämähäkkieläimiin, ja sillä on kahdeksan jalkaa.