Maanjäristys ravisteli Nepalia ja sen pääkaupunkia Kathmandua. Muutama päivä myöhemmin metsäpalo uhkasi levittää Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa saastuneen alueen radioaktiivisia myrkkyjä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

 

 

Ukrainan kansalliskaarti hälytettiin valmiuteen  Tšernobylin ydinvoimala-alueen läheisyydessä syttyneen metsäpalon vuoksi.

Nepalissa järisi maa. Heti perään Pohjois-Ukrainassa riehui metsäpalo vain muutaman kilometrin päässä Tšernobylin ydinvoimalasta.

Palo levisi voimakkaan tuulen siivittämänä, ja radioaktiivisen säteilyn asiantuntijat huolestuivat. Vuonna 1986 sattuneen ydinonnettomuuden seurauksena alueen puihin, kasveihin ja maaperään on yhä sitoutuneena radioaktiivisia aineita, jotka voivat palokaasujen mukana levitä laajalle alalle.

Tutkijat ovat varoittaneet radioaktiivisista maastopaloista

Kansainvälinen biologiryhmä varoitti jo vuoden 2015 alussa, että metsäpalovaara Tšernobylin ydinvoimalan suoja-alueella on suuri.

Biologien mukaan radioaktiivisia aineita, kuten cesium-137:ää, voi metsäpalossa vapautua ilmakehään samaan tapaan kuin Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä.

Ympäristötutkijat toteavat kuitenkin, että tässä vaiheessa ei vielä voida puhua radioaktiivisesta katastrofista.

Moni miljoonakaupunki sijaitsee riskialttiilla alueella

Mediassa nykyisin toistuvat katastrofiuutiset eivät ole kovin suuri sattuma, sillä monet maailman suurkaupungeista sijaitsevat alueilla, joilla erilaisten luonnnonkatastrofien riski on suuri.

Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa sijaitsevan Goman kaupungin lähistöllä on Nyiragongon kerrostulivuori, joka purkautui viimeksi vuonna 2002. Tuolloin kaupungin kaduille virtasi 1 110-asteista laavaa.

Arvioidaan, että Gomaan iskee vielä ennen vuotta 2050 sadan kilometrin tuntinopeudella etenevä laavavirta noin 50 prosentin todennäköisyydellä.