Länsi-Friisian Admiraliteetille kuulunut sota-alus on löydetty 64 metrin syvyydestä Helsingin edustalta. Näin hyväkuntoista laivaa ei ole aiemmin löydetty mistään. Hylyn tutkimista jatketaan ensi kesänä.

Tykki fregatin kannella.

 

Aluksen löytäneiden mukaan laiva on säilynyt erittäin hyvin ja sen puurakenteet ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Esimerkiksi kaikki laivan tykit ovat edelleen tykkikansilla. 

Helsingin edustalta Suomenlahdelta on löydetty noin 300 vuotta vanha hollantilainen fregatti Huis te Warmelo. Alus tunnistettiin rungon mittojen, löytöpaikan, rakenteen ja tykkien määrän perusteella.

Aluksen löytäneiden mukaan laiva on säilynyt erittäin hyvin ja sen puurakenteet ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Esimerkiksi kaikki laivan tykit ovat edelleen tykkikansilla.

Alus on ilmeisesti kuulunut Länsi-Friisian Admiraliteetille ja se on rakennettu Medemblikissä, Amsterdamin pohjoispuolella olevassa satamakaupungissa.

Alankomaiden myöhäisemmältä kultakaudelta olevaa sotalaivaa ei ole koskaan aiemmin löydetty näin hyväkuntoisena. Alus on ilmeisesti ajautunut matalikolle ja uponnut nopeasti.

Merenkulkulaitoksen löytö

Alus löytyi vuosia sitten, kun Merenkulkulaitos teki merenpohjan kartoitusta. Hylyn dokumentointi aloitettiin vasta vuonna 2014. Silloin varmistui, että laiva on 35 metriä pitkä kolmimastoinen sotalaiva.

Tutkimusten mukaan alus on olettavasti osunut matalikolle ja uponnut suoraan oikeaan asentoon. Siksi sen ylemmän tykkikannen 17 tykkiä ovat alkuperäisillä paikoillaan.

Venäjän ja Ruotsin arkistotietojen pohjalta saatiin selville, ettei alus ollut kummankaan maan laiva. Sen perusteella tietoa alettiin kysellä muista maista.

Viime vuonna aluksen kotimaa alkoi selvitä, kun historioitsija Peter Swart löysi vanhan hollantilaisen merikartan, johon laivan uppoamispaikka oli merkitty. Alus oli merkitty uponneeksi vuonna 1715. Aluksen kohtaloa kyseltiin ensin Virosta, mutta sitten Suomesta.

Näiden tietojen perusteella aluksen kotimaa ja nimi selvisivät melkoisella varmuudella.

Tutkimukset jatkuvat kesällä

Jos sää sallii, suomalaisen tutkimusyhtiö SubZonen ryhmä sukeltaa laivalle ja tutkii ja dokumentoi sitä lisää. Tärkein tavoite on varmistaa aluksen nimi lopullisesti.