Ugandassa sijaitsevan Queen Elizabethin kansallispuiston seepramangustit toimivat tehokkaana puhtaanapitopartiona, joka napsii pahkasian loiset. Näky on varsin harvinainen.

Pahkasika heittäytyy maahan ja nostaa jalkansa ilmaan. Pian sen ympärille kerääntyy lauma nälkäisiä seepramangusteja, jotka alkavat nyppiä pahkasian vatsapuolelta kirppuja ja muita loisia.

Pienen petoeläimen ja pahkasian erikoinen kumppanuus on win win -tilanne. Mangustit saavat mahansa täyteen, ja pahkasika pääsee eroon kiusallisista syöpäläisistä.

Harvinainen näky nisäkkäillä

Vaikka tämän kaltaisella eläinten liitolla on selkeä merkitys, se on nisäkkäillä harvinaista.

”Eri nisäkäslajien väliset kumppanuudet ovat hyvin harvinaisia, ja tällainen vuorovaikutus edellyttää osapuolilta melkoista luottamusta”, kertoo WCS Albertine Rift Program -ohjelman johtaja Andy Plumptre WCS Newsroomille.

Ilmiötä kutsutaan ”keskinäiseksi riippuvuudeksi”, mikä tarkoittaa kahden eri eläinlajin molempia osapuolia hyödyttävää kumppanuussuhdetta.

 

 


 

 

Mangustit kiipeilevät pahkasian päällä sitä puhdistaen, ja samalla ne saavat mahansa täyteen.

Uteliaat turistit seuraavat tapahtumaa läheltä

Seepramangustit ja pahkasika eivät ole laisinkaan kainoja.

Havainnointi on ollut mahdollista siksi, että eläimet sallivat uteliaiden turistien tulla seuraamaan tapahtumaa läheltä.

”Voimme vain kuvitella, mitä sellaista eläinlajien välillä tapahtuu, jota normaalisti emme näe”, Andy Plumptre toteaa WCS Newsroomille