Voiko ilmastonmuutoksen vaikutuksia enää ehkäistä? Mikäli ei, miten niiden kanssa eletään?

 

ILMASTONMUUTOS: Onko jotain tehtävissä?

Asiasta ei ole epäilystä: Ilmasto muuttuu. Maapallo on jo lämmennyt. Kysymys kuuluukin nyt, voiko asialle vielä tehdä jotain ja miten muutosten kanssa tullaan toimeen.

Saksa ottaa kurssin kohti vihreämpää energiaa

Kun puhutaan hiilidioksidista ja ilmastonmuutoksesta, on syytä puhua myös fossiilisista polttoaineista ja niiden käytöstä, koska ne ovat suurin CO2-päästölähde ja siten myös pahin ilmastomme lämmittäjä. Onko fossiilisista polttoaineista kuitenkaan mahdollista päästä eroon?

Kyllä on, sanotaan Saksassa. Siellä on käynnissä todellinen energiavallankumous, sillä maa on sitoutunut sulkemaan kaikki ydinvoimalansa, minkä ohella myös fossiiliset energialähteet halutaan korvata uusiutuvilla. Saksan tavoitteena on leikata hiilidioksidipäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Aurinkoenergia mullistaa kehitysmaiden arkea

Aurinkovoima parantaa elämänlaatua ja kansalaisten ansaitsemismahdollisuuksia kehitysmaissa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on arviolta 621 miljoonaa ihmistä vailla sähköä. Intiassa Uttar Pradeshin osavaltion lähes 200 miljoonasta ihmisestä vain 37 prosenttia nauttii sähkövaloista, koska maan sähköverkko on niin vajavainen. Viime aikoihin asti siellä on turvauduttu valon saamiseksi keuhkoja vaurioittavaan valopetroliin ja akkuihin, joista usein vuotaa syövyttävää happoa.

Tekniikan kehittyminen on kuitenkin laskenut aurinkokennojen hintaa niin paljon, että miljoonat kehitysmaiden ihmiset saavat niiden avulla nyt valoa elämäänsä. Aurinkosähkö on myös terveydelle ja ympäristölle parempi vaihtoehto. Lue koko artikkeli uudesta lehdestä.

Jää sulaa Grönlannin metsästäjien alta

Kun 64-vuotias grönlantilainen metsästäjä Albert Lukassen oli nuori, hän saattoi metsästää koirareellä Uummannaqinvuonon jäällä joulu-tammikuulta kesäkuulle asti. Nyt meri jäätyy vasta helmikuussa ja alkaa sulaa jo huhtikuussa.

Jäiden hupeneminen on lyhentänyt metsästyskautta alueella, jossa riistaliha pitää perheet ravittuina. Metsästyskulttuuri, joka on kehittynyt täällä satojen vuosien ajan ja sopeutunut merijään kausittaiseen vaihteluun, saattaa pian olla mennyttä.

Mitkä lajit kukoistavat ja mitkä kuolevat pois?

Kymmenisen tuhatta vuotta suhteellisen vakaana pysytellyt maapallon ilmasto on nyt muuttumassa niin dramaattisesti, että maat ja meret mullistuvat. Sillä on vaikutusta kaikkiin elämänmuotoihin.

Mitkä lajit sitten sopeutuvat muutokseen hyvin? Jokapaikanhöylät, jotka sietävät monenlaisia ilmastoja. Geneettisesti rikkaat lajit, joilla on ripeä lisääntymistahti. Lajit, jotka voivat siirtyä nopeasti uuteen ympäristöön. Kilpailukykyiset, usein haitalliset vieraslajit.

Kiribati, hukkuva saarivaltio

Väittely nousevista merenpinnoista ja hukkuvista saarista on tehnyt Tyynenmeren Kiribatista maailmankuulun saarivaltion. Valokuvaajia ja toimittajia matkustaa "ilmastonmuutoksen etulinjaan" raportoimaan tilanteesta.

Juuri nyt pinnalla on puhe muuttoliikkeestä. Jäävätkö saarikansat aloilleen vai lähtevätkö he muualle? Onko saarelaisten pakko muuttaa ja jos on, niin minne? Muut maat eivät juuri ole kuulutelleet ilmastopakolaisia tervetulleiksi.