Siitepölyallergia vaivaa joka kesä miljoonia ihmisiä. Siitepöly itsessään on vaaratonta – mutta elimistön immuunijärjestelmä ei tiedä sitä.

 

 

Siitepölyallergia. Koivun siitepöly on elimistölle vaaratonta. Elimistön immuunijärjestelmä ei vain tiedä sitä ja ryhtyy vastahyökkäykseen, mistä on seurauksena voimakkaita allergiaoireita.
 

 

Siitepöly huijaa immuunijärjestelmää

Miljoonat ihmiset Euroopassa kärsivät kesäisin silmien kutinasta, nenän valumisesta ja kurkun pistelystä.

Immuunijärjestelmä, joka normaalisti antaa suojaa viruksia, bakteereja, sieniä ja loisia vastaan, voi nimittäin erehtyä pahan kerran.

Siitepölyallergia on yhä useamman riesa

Jos loinen yrittää tunkeutua nenään, elimistö yrittää päästä siitä eroon aivastuksilla tai erittämällä limaa. Jos tehtävä onnistuu, immuunijärjestelmä alkaa lisäksi muodostaa elimistöön vasta-ainetta vastaavanlaisia tunkeutujia varten.

Allergikkojen ongelmana on se, että heidän immuunijärjestelmänsä luulee siitepölyä virheellisesti loiseksi. Syytä tähän ei vielä tiedetä.

Tutkijat arvelevat, että allergialle voi olla perinnöllinen alttius, mutta syy voi löytyä myös elinympäristöstä: ehkä nykyinen elinympäristömme on liian puhdasta, minkä vuoksi immuunijärjestelmä ei opi toimimaan oikein, koska ärsykkeitä on liian vähän. Myös kemikaalit voivat häiritä immuunijärjestelmän toimintaa.

Joka tapauksessa yhä useammat kärsivät siitepölyallergiasta.

Miten siitepöly vaikuttaa elimistössä?

Keväisin ilmassa leijailee niin koivun ja lepän kuin pähkinäpensaakin siitepölyä. Kesällä taas kukkivat heinät ja syksyllä pujo ja sen sukulaiskasvit. Myös homesienten siitepöly aiheuttaa joillekin allergiaoireita.

Ilmassa leijuvien siitepölyhiukkasen halkaisija on vain 0,0015 senttiä. Kun siitepölyhiukkanen laskeutuu kostealle, pehmeälle limakalvolle, sen proteiinit liukenevat elimistöön, jossa ne kohtaavat immuunijärjestelmän syöttösoluja.

Kun syöttösolut kohtaavat vieraan proteiinin, ne aktivoituvat ja vapauttavat elimistöön suuret määrät histamiinia, joka vaikuttaa hermopäätteisiin ja saa keuhkot supistumaan, nenän ja keuhkot erittämään limaa ja verisuonet laajentumaan.

Jos histamiinia erittyy kaikkialla elimistössä, verenpaine laskee niin rajusti ja syntyy anafylaktinen sokki, johon ihminen voi jopa kuolla.

Siitepölyallergia pahenee

Antihistamiini auttaa lievään heinänuhaan, mutta jos oireet ovat voimakkaita, tarvitaan myös voimakkaampia lääkkeitä. Siitepölytiedotteissa ilmoitetut siitepölymäärät kertovat siitepölyhiukkasten määrän keskiarvon kuutiometrissä ilmaa vuorokaudessa mitattuna 15 metriä maanpinnan yläpuolelta. Siitepölymäärä antaa kuitenkin vain summittaisen kuvan tilanteessa.

Lievässä allergiassa tuhat siitepölyhiukkasta saa ihmisen aivastamaan, mutta jos allergiaa ei hoideta tai sitä hoidetaan riittämättömästi, ihminen voi herkistyä siitepölylle ja reagoida pienempiinkin siitepölymääriin.

Jossakin vaiheessa jo yksikin hiukkanen voi saada ihmisen aivastamaan. Alankomaalaisessa tutkimuksessa selvisi, että siitepölyallergikko, jonka allergiaa ei hoideta tai hoidetaan väärin, on auton ratin takana yhtä vaarallinen kuin 0,5 promillen humalassa autoileva kuski.