Fabian Oefner - Black hole

 

Kokeileva mieli keksii aina kaikkea uutta ihmeteltäväksi. Kuten esimerkiksi mitä tapahtuisi, jos kostuttaisi porakoneeseen terän paikalle ruuvatun metallipuikon eri värisiin maaleihin ja pyöräyttäisi sitä oikein kunnolla?

Sveitsiläinen valokuvaaja Fabian Oefner on paitsi pohtinut asiaa, niin myös tehnyt niin. Ja saadakseen paremmin selville miten maali irtaantuu keskihakuisvoiman vaikutuksesta puikosta, hän kuvasi tapahtuman suurnopeuskameralla. Tuloksena on kauniita kuvia, jotka Oefner on nimennyt "Mustiksi aukoiksi", koska suoraan metallipuikon päästä kuvattuna porakoneen pyörimisliikkeen sinkoamat maalisoirot näyttävät kuin jokin olisi putoamassa mustaan aukkoon.

Kuten Oefner selittää nettisivullaan, maalin irtoaminen tapahtuu millisekunneissa porakoneen käynnistämisen jälkeen, joten tapahtuman tallentamiseen tarvittiin 40 000 kuvaa sekunnissa ottava kamera sekä voimakkaita salamavaloja, jotka välähtivät sensorin laukaisemana välittömästi poran käynnistymisen jälkeen.

"Inspiraatio näihin kuviin tuli amerikkalaiselta maaliroiskeista kuuluisan Jackson Pollockin töistä", selittää Oefner. "Päinvastoin kuin Pollockin töissä, jotka näyttävät hänen maalausprosessinsa tuloksen, nämä valokuvani keskittyvät toimintaan: siihen hetkeen, jolloin maali on vauhdissa. Itse prosessi tulee taiteeksi, kun toiminnallinen maalaus onkin maalin toimintaa."

Oefnerin nettisivuilla on myös muita jänniä kuvia, mutta tässä vielä yksi musta aukko vuonna 2013 tehdystä kuvasarjasta:

 

Fabian Oefner - Black hole