Monet eläimet oppivat ymmärtämään ihmisen puhetta, mutta nyt on todettu, että simpanssi pystyy käsittelemään myös tietokoneen yksitoikkoisesti lausumia sanoja.

 

 
Panzee-simpanssi on oppinut 128 sanaa ja niiden symbolit.

 

Yhdysvaltalaisen Georgian valtionyliopiston tutkijat ovat työskennelleet 25-vuotiaan Panzee-simpanssin kanssa siitä alkaen, kun se oli viikon vanha.

Nykyisin Panzee ymmärtää hoitajansa ja tuttujen ihmisten lausumana 128 sanaa.

Kun Panzeelle soitettiin tietokoneella 48 sanaa, se hieman yllättäen selvisi hankalasta testistä melkein yhtä hyvin kuin 32 ihmisestä koostunut verrokkiryhmä. Panzee kuuuli sanat tietokoneen ääntämänä ja voimakkaasti vääristettynä eikä se voinut reagoida tutun ihmisen ääneen eikä äänenpainoihin.

Tutkijoiden mukaan koe osoittaa, että puheen ymmärtäminen ei ole ihmisille rajattu taito, vaan kyky, joka voidaan oppia. Ihmisetkin oppivat puhumaan harjoittelemalla.

Ihmiset ovat puhuneet Panzeelle koko sen elämän ajan, joten sille on kehittynyt villeihin simpansseihin verrattuna ainutlaatuinen kyky ymmärtää puhetta. Tutkijat uskovat, että muutkin simpanssit voisivat hyvin kyetä samaan, jos ne altistettaisiin puheelle riittävän varhain.