Yhdysvaltalainen viisi vuotta sokeana ollut nainen on saanut näkönsä osittain takaisin. Ihme on naisen lonkkaluusta kerättyjen ja silmään ruiskutettujen kantasolujen ansiota. Hoito näyttää myös tepsivän silmänpainetautiin.

 

Arvostelua osakseen saanut lääkäri on onnistunut palauttamaan kantasoluruiskeilla näön muun muassa silmänpainetautia sairastaville potilaille.

Yksi potilaista on Vanna Belton, joka menetti näkönsä viisi vuotta sitten.

Beltonilla diagnosoitiin näköhermon tulehdus. Tulehtunut näköhermo ei enää pystynyt kunnolla lähettämään viestejä aivoihin.
 

Hoitoa ei ole hyväksytty

Kuuden kuukauden kuluttua Beltonia hoitaneet lääkärit totesivat, että todennäköisesti hänen näkönsä ei enää palaudu, kerrotaan The Baltimore Sun -lehdessä.

Belton ei kuitenkaan halunnut vielä antaa periksi, ja hän otti yhteyttä Jeffrey N. Weissiin yrittäessään löytää sokeuteensa jonkinlaista hoitoa – hyväksyttyä tai kokeellista.

Weissin tiedettiin tehneen kantasoluhoitoja, jotka eivät olleet täyttäneet terveysviranomaisten virallisia vaatimuksia.

some_text
 

Mikroskooppikuva alkion kantasoluista.
 

Lääkäri ei antanut takeita

Vaikka Weiss ei tannut kokeellisen hoitomenetelmänsä palauttavan näköä, Vanna Belton maksoi hänelle hoidosta noin 20 000 dollaria.

Weiss on kertonut onnistuneensa palauttamaan osan näkökykyä 60 prosentille 278 potilaasta, jotka ovat sokeutuneet muun muassa silmänpohjan rappeuman tai silmänpainetaudin eli glaukooman vuoksi.
 

Kantasoluruiske silmään

Weissin ryhmä keräsi luuydintä Vanna Beltonin lonkkaluusta ja erotteli kantasolut siitä. Sitten Weiss ruiskutti eristetyt kantasolut naisen oikean silmän verkkokalvoon ja vasemman silmän näköhermoon.

Jonkin ajan kuluttua Vanna Belton pystyi lukemaan rekisterinumeroita, näkemään puolisonsa kasvot ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ja luopumaan kepistä liikkuessaan kaupungilla.