KSN 2011d-tähden räjähdyksen shokkiaalto näkyy kirkkauspiikkinä räjähdyksen alussa. Supernova saavutti maksimikirkkautensa 14 päivän kuluttua. Vaaka-akselilla on aika päivinä, pystyakselilla tähden kirkkaus oman Aurinkomme yksiköissä mitattuna.

Pieni piikki räjähtävän tähden kirkkauskäyrässä innostaa tähtitieteilijöitä. Supernovaräjähdyksen alussa tapahtuva välähdys, shokkiaalto, on nyt ensimmäistä kertaa havaittu myös näkyvän valon aallonpituuksilla.

Tapahtuma todettiin tutkijoiden käydessä läpi Kepler-avaruusteleskoopin dataa.

Kaksi superjättiläisluokan tähteä räjähti luotaimen näkökentässä vuonna 2011. Se että Kepler kuvasi näitä tähtiä 30 minuutin välein, mahdollisti vain noin 20 minuuttia kestävän shokkiaallon todentamisen.

Arvoituksellisesti vain toisella tähdistä, 500 kertaa oman Aurinkomme kokoisella KSN 2011d:lla, todettiin shokkiaalto.

Tutkijat epäilevät että toisen, noin puolet pienemmän tähden välähdys jäi tähteä ympäröivän pölyn peittoon.

Supernovaräjähdys syntyy, kun suurikokoinen tähti on kuluttanut loppuun polttoaineensa ja romahtaa kasaan oman painovoimansa alla. Shokkiaalto havaitaan kirkkauspiikkinä räjähdyksen alussa.

Shokkiaaltoja on todettu aiemminkin aallonpituuksilla jotka ovat ihmissilmän havaintokyvyn ulkopuolella. Tällä kertaa ilmiö saatiin purkkiin myös näkyvässä valossa.