Superspiraali näyttää Linnunradan kaltaiselta spiraaligalaksilta, mutta on paljon suurempi.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet uudenlaisia jättiläisiä. Niin sanotut superspiraaligalaksit ovat täysin odottamaton löytö.

Nyt löytyneet galaksit ovat piileskelleet selvästi näkyvillä. Ne nimittäin näyttävät tavallisilta spiraaligalakseilta, eikä niitä siksi erotettu pienemmistä serkuistaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne kuitenkin sijaitsevat luultua kauempana ja ovat siten myös paljon uskottua suurempia.

"Tämä on aivan kuin olisimme juuri löytäneet uuden elefantin kokoisen maaeläimen, joka on yllättäen jäänyt eläintieteilijöiltä kokonaan huomaamatta", toteaa Patrick Ogle IPAC-tutkimuskeskuksesta.

Superspiraaligalaksit loistavat 8-14 kertaa Linnunrataa kirkkaammin ja ne voivat olla jopa 10 kertaa galaksiamme massiivisempia.

Näiden galaksien halkaisija on myös parhaimmillaan jopa yli nelinkertainen Linnunradan halkaisijaan nähden. Lisäksi ne saattavat tuottaa uusia tähtiä 30 kertaa galaksiamme nopeammin.

Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan spiraaligalaksien ei pitäisi pystyä paisumaan tällaisiin mittoihin. Spiraaligalaksit kasvavat keräämällä itseensä kaasua galaksienvälisestä avaruudesta. Jos uutta kaasua putoaa liian nopeasti, sen pitäisi kuumentua ja estää tähtien muodostuminen.

Nyt tutkijat löysivät yhteensä 53 superspiraalia. Näistä neljässä on kaksoisydin, joten ne ovat luultavasti muodostuneet kahden galaksin yhdistyessä. Tämä saattaa olla myös vastaus siihen, miten superspiraaligalaksit ovat pystyneet muodostumaan.

"Superspiraalit voivat perustavanlaatuisesti muuttaa käsitystämme kaikkein massiivisimpien galaksien muodostumisesta ja evoluutiosta", Ogle uskoo.http://www.nasa.gov/feature/jpl/astronomers-discover-colossal-super-spiral-galaxies