Saapuuko Linnunratamme keskustasta kosmisia säteitä?

Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Linnunradassa syntyneille kosmisille säteille on löydetty uusi mahdollinen lähde, ja se on galaksimme silmässä pesäänsä pitävä musta aukko.

Kosmiset säteet ovat kiertolaisia, jotka pitävät juurensa salaperäisyyteen verhottuna muuttamalla matkallaan suuntaansa magneettikenttien vaikutuksesta. Oman Linnunrata-galaksimme kosmisten säteiden on arveltu olevan peräisin supernovaräjähdyksistä.

Tutkijat saivat nyt hajun mustasta aukosta mahdollisena lähteenä. Tämä tapahtui kuvaamalla galaktisen keskuksen suunnasta tulevien gammasäteiden aiheuttamia välähdyksiä niiden törmätessä ilmakehään.

Gammasäteet liittyvät kosmisiin säteisiin siinä mielessä, että niitä uskotaan avaruudessa muodostuvan samoista lähteistä, jotka tuottavat kosmisia säteitäkin. Jos löydät gammasäteiden aiheuttajan, olet luultavasti löytänyt myös kosmisten säteiden aiheuttajan.

Tähtitieteilijät huomasivat, että galaktisesta keskustasta tulevien gammasäteiden jakauma kävi yksiin maapallolle saapuvien korkeaenergisten kosmisten säteiden kanssa. Näiden energia mitataan peta-elektronivolteissa (1015 eV), ja ne ovat korkeaenergisempiä kuin supernovaräjähdyksien kosmiset säteet.

Millainen itsessään on se kiihdyttäjä, joka mustan aukon lähellä masinoisi näitä korkeaenergisiä kosmisia säteitä, ei ole selvillä.

Etelä-afrikkalaisella HESS-teleskoopilla tutkimuksen suorittanut ryhmä jatkaa Linnunradan keskuksen seuraamista. Muutokset gammasäteilyssä päivien tai vuosien kuluessa voivat auttaa pääsemään syyllisen jäljille.