Ilmaston lämpeneminen on koko maailman ongelma. Lämpenemistä hillitseviä keinoja on kyllä keksitty, mutta niiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vain tiedetä. Mereen on jo ehditty koemielessä kylvää 100 tonnia rautasulfaattia.

 

 

Ilmaston lämpenemistä voidaan yrittää hillitä monin tavoin. Menetelmien pitkäaikaisvaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole tarkkaa tietoa. Yksi keino on kylvää rikkiä 20 kilometrin korkeuteen. Rikki viilentää Maata heijastamalla takaisin auringonsäteitä.

 

Maapallo lämpenee

Hiilidioksidin (CO2) määrä ilmakehässä on kasvanut noin 125 miljoonasosaa (ppm) teollistumisen alkamisen jälkeen. Jos pitoisuus suurenee vielä noin 50 ppm, joudutaan punaiselle alueelle, eli luonto kärsii lämmöstä.

Lämpösäteilyä pidättävä hiilidioksidi voimistaa kasvihuoneilmiötä ja nostaa näin maapallon keskilämpötilaa.

Tekopilvet hillitsevät lämpenemistä

Aurinko porottaa. Kun kasvihuonekaasut estävät lämpöä karkaamasta avaruuteen kuin pannumyssy, ilmakehä ja maanpinta kuumenevat. Siksi kehitetään menetelmiä, joilla auringonsäteitä voidaan torjua.

Esillä ovat olleet muun muassa keinotekoiset pilvet, jotka perustuvat sumutettuun meriveteen.

Rikillä taas saadaan aikaan tulivuorenpurkausta vastaava vaikutus ilmakehään. Kun Tambora purkautui Indonesiassa 1815, ilmasto viileni 0,7 astetta.

Kasvihuonekaasuja sidotaan mereen

On myös ehdotettu kasvihuonekaasujen poistamista ilmakehästä sitomalla niitä mereen. Käytännössä tavoitteeseen päästäisiin ravitsemalla leväkasvustoja. Koska meressä on niukasti rautaa, sen lisääminen voimistaa leväkukintaa.

Syksyllä 2012 yhdysvaltalainen yrittäjä Russ George herätti kansainvälistä huomiota – ja myös närää – kokeella, jossa Kanadan Tyynen­meren–puoleiselle rannikolle levitettiin 100 tonnia rautasulfaattia ilman viranomaisten lupaa. Kun kohu oli laantunut, Nasa kertoi satelliittikuvien osoittavan, että kemikaalilisä oli johtanut hyvin voimakkaaseen leväkukintaan laajalla alueella.

3 mahdollista ratkaisua

fly.jpg
 

Keino 1: Rikki viilentää Maata heijastamalla takaisin auringonsäteitä.

forstoevet_havvand.jpg
 

Keino 2: Merivettä sumuttamalla luodaan tekopilviä. Kun ilmakehään lisätään pieniä vesipisaroita, syntyy auringonvaloa heijastavaa pilveä.

jernsulfat.jpg
 

Keino 3: Rautasulfaatti tekee leväesiintymistä hiilinieluja. Rautasulfaatti voimistaa leväkukintaa, ja levät sitovat kasvaessaan hiilidioksidia. Levien runsastumisesta voi kuitenkin olla haittaa meren eliöyhteisöille.