Lämpötila kohoaa huomenna 5–10 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lämpötila kohoaa tänään  5–10 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa.

Eilen oli ensimmäinen virallinen kevätpäivä.

Eilen oli ensimmäinen päivä, kun keskilämpötila nousi maan etelä- ja keskiosissa niin korkealle, että termisen kevään merkit täyttyivät, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Terminen kevät tarkoittaa, että vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella.

Päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo, että lämpötila kohoaa tänään 5–10 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa lämpötila on plussan puolella, mutta siellä termisen kevään alkamista saadaan odottaa vielä tovi.

Ensi viikon puolenvälin jälkeen sää on muuttumassa epävakaisempaan suuntaan, mutta päivisin ollaan lämpöasteiden puolella.

"Etelässäkin selkeällä säällä lämpötila voi mennä asteen tai kaksi pakkasen puolelle, mutta vuorokauden keskilämpötila pysyy silti plussalla", Nyman sanoo.

Lumiraja kohoaa pohjoisemmas

Lunta löytyy vielä lähes koko maasta, ainoastaan Lounais-Suomi on lähes lumeton. Lumiraja kulkee tällä hetkellä Uudenmaan ja Satakunnan korkeudelta pohjoiseen.

"Metsässä toki pysyy vajaa puolen metrin hanki vielä useita päiviä. Sen sulaminen vaatii kunnon vesisadetta, mutta sellaista ei ole näköpiirissä", Nyman kertoo.

Haurastuneet jäät ja lumipeitteet saavat lämpöaallon kourissa kyytiä.

"Itse en ainakaan täällä etelässä menisi enää edes järven jäälle. Vähätkin jäät haurastuvat näillä keleillä vauhdilla."

Talvi saattaa intoutua kevään kanssa kädenvääntökisaan seuraavan kuukauden aikana, mutta kevät ei enää talveksi taitu.

"Jonkinlaista kylmenemistä on nähtävissä huhtikuun alussa. Pieniä lumikuuroja voidaan saada, mutta takatalvi kestää enintään muutaman päivän. Kevät ei enää taitu talveksi", Nyman lupaa.