Tiede keksi, miten tieto ladataan aivoihin
 
 

Matrix-tieteiselokuvan kuvitelma voi pian olla totta.

Tiedon lataaminen aivoihin voi olla kohta yhtä helppoa kuin uneen vaipuminen, kirjoittaa brittiläinen The Telegraph.

Kalifornialaisen HRl Laboratoriesin tutkijat väittävät, että he ovat kehittäneet ”simulaattorin”, jolla voi syöttää tietoja suoraan aivoihin ja opettaa ihmisille uusia taitoja lyhyessä ajassa. Tutkijat uskovat, että kyseessä on ensimmäinen askel pyrkimyksissä kehittää ohjelmisto, joka tekee Matrix-elokuvasta tutun pikaoppimisen mahdolliseksi.

Elokuvassa päähenkilö Neo pystyy oppimaan kung fu –taidot sekunneissa sen jälkeen, kun kamppailulaji on ”ladattu” suoraan hänen aivoihinsa.

HRL Laboratoriesin tutkijat toki myöntävät, että menetelmä toimii paljon pienemmässä mittakaavassa kuin Hollywood-elokuvassa.

Tutkijat kävivät läpi ammattilentäjän aivojen sähköisiä signaaleja ja sitten syöttivät tiedot noviiseille, jotta he oppisivat lentämään lentokonetta lentosimulaattorilla.

Tutkimus on julkaistu myös Frontiers in Human Neuroscience –lehdessä. Siinä todettiin, että elektrodien avulla tapahtuneessa oppimisessa ihmiset omaksuvat asiat 33 prosenttia parempi kuin lumelääkeryhmä.

Lentäjät valittiin koekaniineiksi siksi, että työ edellyttää sekä kognitiivisten että motoristen kykyjen synergiaa.

 

”Järjestelmämme on ensimmäisiä laatuaan. Se stimuloi aivoja. Se kuulostaa tieteiselokuvalta, mutta järjestelmällämme on vankka tieteellinen perusta”, sanoo tohtori Matthew Phillips.

”Kun ihminen oppii jotain, aivot muuttuvat fyysisesti. Yhteydet lisääntyvät ja vahvistuvat neuroplastisuus-prosessissa.”

Tutkijat uskovat, että aivoihin voidaan mahdollisesti ladata esimerkiksi auton ajamisen, tenttiin valmistautumisen ja kielen oppimisen kaltaisia asioita.

”Menetelmä itsessään on oikeastaan ​​aika vanha. Itse asiassa jo muinaiset egyptiläiset käyttivät 4 000 vuotta sitten sähkökalaa stimuloimaan ja vähentämään kipua.”

”Jopa Benjamin Franklin kokeili sähkön johtamista päähänsä, mutta tiukka tieteellinen tutkimus alkoi vasta 2000-luvun alussa.”