Gerrit Kernbauer kuvasi Jupiterissa tapahtuneen törmäyksen.

Jupiterin kaasukehään iskeytyi suuri kappale 17. maaliskuuta. Törmäyksen synnyttämän räjähdyksen on arvioitu vastanneen voimaltaan useita megatonneja TNT:tä.

Törmääjä oli joko asteroidi tai komeetta. Jälkikäteen on kuitenkin luultavasti mahdoton selvittää kummasta oli kyse.

"Välähdyksen lyhyyden ja kirkkauden perusteella olen varma, ettei kyse ole hirveän isosta kappaleesta, todennäköisesti kymmenien metrien kokoisesta kohteesta", kirjoittaa tähtitieteilijä Phil Plait blogissaan.

Plaitin mukaan kappaleet iskeytyvät Jupiteriin keskimäärin viisinkertaisella nopeudella maapallon törmääjiin verrattuna. Siten törmäysenergia on 25 kertainen.

"Vuonna 2013 Venäjällä Tseljabinskin yllä palanut asteroidi oli halkaisijaltaan 19 metriä ja se räjähti 500 000 TNT-tonnin energialla. Kertomalla tuo 25:lla voi ymmärtää sen, ettei Jupiteriin törmäävän kiven tarvitse olla hirveän suuri, jotta voimme nähdä sen maapallolta."

Tapahtuma tallentui kahden eri tähtiharrastajan kameraan, jotka molemmat olivat oikealla hetkellä kuvaamassa kaasuplaneettaa. Vastaavan kokoisia törmäyksiä uskotaan tapahtuvan Jupiterissa noin kerran vuodessa. Läheskään kaikkia ei kuitenkaan onnistuta näkemään.