Kuva
 
Pakistanilainen tuberkuloosipotilas. Helsingin yliopiston mukaan tuberkuloosi on jo tullut takaisin, ja esimerkiksi tippurista ja rutosta tunnetaan antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja.
 

Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele varoittaa yliopiston sivuilla, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat leviävät myös meille.

 

– Ihmiset, eläimet ja ruoka liikkuvat yhä enemmän. Vastustuskykyiset kannat päätyvät lopulta tännekin, Kantele sanoo Yliopistolehdessä.

Kantele kehottaa välttämään antibioottien käyttöä silloin, kun ne eivät ole täysin välttämättömiä.

 

–  Tuberkuloosi on jo tullut takaisin, ja esimerkiksi tippurista ja rutosta tunnetaan antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja, Helsingin yliopiston jutussa varoitetaan.

Tilanne antibioottien vastustuskyvyn suhteen on yliopiston mukaan vaikea lähes koko trooppisella vyöhykkeellä. Intian niemimaalla lääkkeitä käytetään hyvin väljästi, mikä lisää bakteerien vastustuskykyä antibiootteja kohtaan. Lisäksi alueella juomavedessä on usein jätevesien mukana kulkeutuneita antibiootteja. Juuri matala mutta säännöllinen annos ”opettaa” bakteerit vastustuskykyisiksi.

Anu Kantele toteaa, että globaalisti tilanne on jo hälyttävä. Hän kuitenkin uskoo, että uusilla innovaatioilla antibioottiuhkaa vastaan voidaan taistella.