Saksalaisyritys Festo kaavailee, että tulevaisuudessa tehdastyön hoitavat hallien lattioilla ryömivät tuhannet muurahaisrobotit.

 

 
 

Tulevaisuuden tehdastyöläiset ahertavat kuin muurahaiset, uskoo saksalainen Festo, joka vastikään esitteli robottimuurahaisensa Hannoverin teknologiamessuilla.

 

Muurahaiset ovat vahvoja ja tekevät hyvin töitä yhdessä. Nämä ominaisuudet saksalainen Festo-yritys on kopioinut tuoreimpaan tuotteeseensa: BionicANT on suunniteltu tekemään töitä tulevaisuuden tehtaissa.

 

web-insert_skaev_ants_festo.jpg
 

Robottimuurahaiset osaavat oikeiden muurahaisten tavoin tehdä töitä yhdessä.

Jättiläismuurahaiset tekevät yhteistyötä

Uusi tehdastyöläinen on noin ihmisen käden kokoinen muurahaista muistuttava luomus.

Robottimuurahaiset saavat selkeät työohjeet. Jokainen työläinen paiskii pääasiassa töitä itsenäisesti, mutta jos tehtävä on yhdelle ylivoimainen, se voi kutsua muut apuun.

Robottimuurahaiset selvittävät monimutkaisen algoritmin avulla, miten ne voivat osallistua toisen työtehtävään. Sen jälkeen ne koordinoivat liikkeensä. Ne viestivät keskenään radiomoduulin avulla.

 

3D-kamera näyttää tietä

Työläisten leuat ja jalat liikkuvat pietsosähkötekniikaan perustuvan järjestelmän avulla. 3D-kamera ja optiset anturit puolestaan takaavat sen, että robotti löytää oikean reitin. Kun työläiseltä loppuu virta, se työntää tuntosarvensa laturiin.

Robottimuurahaiset esiteltiin Hannoverin teknologiamessuilla huhtikuussa. Tällä hetkellä ei vielä osata sanoa, milloin uudet työläiset astuvat palvelukseen ja millaisia työtehtäviä ne saavat suorittaakseen.