Kaksoistulivuoret Tristan ja Gough lepäävät Etelä-Atlantilla saman kuuman pisteen päällä, mutta niiden laava ei ole samanlaista. Nyt erikoiseen ilmiöön on löydetty selitys.

 

 

Tristan-tulivuori sijaitsee syrjäisellä Tristan da Cunhan saarella Etelä-Atlantilla 2 400 kilometrin päässä Afrikasta.
 

 

Sama alkuperä, erilainen laava

Vulkanologeja on askarruttanut kauan, miksi kahdessa samaa alkuperää olevassa tulivuoressa voi esiintyä erilaista laavaa. Tällainen tilanne on syntynyt esimerkiksi Etelä-Atlantilla sijaitsevassa Tristanin–Goughin kuumassa kohdassa.

Saksalaisbrittiläinen tutkijaryhmä on esittänyt jokin aika sitten mahdollisen selityksen ilmiölle. Sula kiviaines eli magma on tullut sen mukaan kahdesta eri lähteestä vaipan alaosasta ja noussut rinnakkaisvirtoina.

Laava on peräisi eri osista Maan sisuksia

Vähän lähempänä Afrikan kuin Etelä-Amerikan mannerta sijaitsevien kaksoistulivuorten välinen etäisyys on noin 400 kilometriä. Goughin vulkaaninen saari syntyi noin 70 miljoonaa vuotta sitten ja Tristan noin miljoona vuotta sitten.

 

lava-tristan.jpg
 

Tristan-tulivuori sijaitsee Tristan da Cunhan saarella Etelä-Atlantilla. Se on osa samannimistä saariryhmää, joka on maailman asutuista saariryhmista harvaanasutuin.

Paljon ennen niiden ilmestymistä alueelle oli kuitenkin muodostunut vedenalainen vuoristo, kun eteläisen pallonpuoliskon jättimanner Gondwana hajosi ja Afrikka ja Etelä-Amerikka erkanivat 132 miljoonaa vuotta sitten. Sekä vuoriston vanhimmassa osassa että Goughin saaressa on merkkejä muinaismantereesta. Sen sijaan niitä ei löydy Tristanin saaresta eikä vuoriston nuorimmasta osasta.

Tutkijat uskovat, että syynä on 2 500 kilometrin syvyydessä vellova valtava sitkasaineinen ”rakko”, joka ulottuu juuri ja juuri kuumaan kohtaan.

He pitävät todennäköisenä, että se oli lähes tyhjentynyt, kun Tristan muodostui, ja siihen imeytyi ympäristöstä kivisulaa. Niinpä rinnakkaisissa virtauskanavissa saattoi olla erilainen sisältö.
 

Kuuma kohta voi syöttää tulivuoria

Kuuma kohta eli piste on maankuoren alue, jossa esiintyy pitkäaikaista vulkaanista toimintaa. Itse alue pysyy aina paikallaan. Sen sijaan maankuoren liikkuvat osat, laatat, liukuvat sen yli. Koska kuumassa kohdassa kivisulaa nousee vaipasta maankuoren alaosaan, tulivuoria voi syntyä jatkuvalla syötöllä. Pitkällä aikavälillä valtamereen saattaa muodostua pitkä tuliperäisten saarten ketju, kuten Havaijisaaret.

 

1. Kivisula läpäisi maankuoren, ja Gough syntyi. Aines oli peräisin Afrikasta, sillä siinä oli samaa kuin Gondwana-jättimantereessa.161910_17_vulkan01.jpg

 

2. Gondwana-aines oli loppunut. Purkauskanavasta kohosi toisenlaista magmaa. Siitä muodostui Tristan.161910_17_vulkan02.jpg

 

Tutustu laavan salaisuuksiin

Islantilaisen Bárðarbunga-tulivuoren laava ei ole yhtä erikoista kuin Etelä-Atlantin tulivuorten, mutta sitä riittää lähes loppumattomiin!