Japanilaistutkijoiden pullonkierrätyslaitoksen ulkopuolelta eristämä bakteeri pystyy hajottamaan PET-muovin molekyylisidokset. Muovin hajotus on kuitenkin niin hidasta, että jäteongelman ratkaisijaksi bakteerista ei ole.

Vesipulloja kaupan hyllyssä.

 

 

Japanilaiset tutkijat ovat löytäneet bakteerin, joka pystyy käyttämään ravinnokseen esimerkiksi virvoitusjuomapulloissa yleisesti käytettävää PET-muovia. PET eli polyetyleenitereftalaatti on polyesterimuoveista yleisin.

Löydöstä kerrotaan tiedelehti Sciencessa julkaistussa artikkelissa.

Tutkijat kävivät läpi bakteerinäytteitä, jotka oli kerätty paikoilta, joilla bakteerit ovat luonnostaan tekemisissä muovijätteen kanssa.

Pullonkierrätyslaitoksen ulkopuolelta löytyi aiemmin tuntematon bakteeri, Ideonella sakaiensis 201-F6, joka kykenee tuottamaan PET-muovia hajottavia entsyymejä. Bakteeri pystyy siten käyttämään sitä energianlähteenään.

Myöhemmissä testeissä kävi ilmi, että bakteerit tuhosivat huonolaatuisen muovin kuudessa viikossa. Muovipulloissa käytetyn kiteisen PET-muovin hajottaminen oli hitaampaa.

– Tämä on ensimmäinen näkemäni perusteellinen tutkimus – se vaikuttaa hyvin huolellisesti tehdyltä – jossa osoitetaan, että bakteerit hydrolysoivat [pilkkovat] muovia, tohtori Tracy Mincer Wood Holen merentutkimuslaitoksesta kertoi The Guardian -sanomalehdelle.

Tutkijoiden mukaan alustavien geneettisten tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että bakteeri on saattanut kehittää PET-muovia hajottavia entsyymejä juuri siksi, että viime vuosikymmeninä niin paljon muovia on kertynyt luontoon.

– Uskon, että näemme, miten luonto voi yllättää meidät, Mincer sanoi The Guardianille.

Suuri osa merten muovijätteestä on PET-muovia.