Synnynnäisestä kaihista kärsivien lasten silmän mykiö eli linssi poistettiin siten, että linssiä ympäröivät kantasolut eivät vahingoittuneet. Ne kasvattivat uuden mykiön. Toimenpide ei todennäköisesti auta yhtä hyvin aikuisilla, joilla kantasoluja on vähemmän. Kaihista kärsivät eniten vanhukset.

Nainen pitelee itkevää lasta. Taustalla vanhempi nainen toinen lapsi sylissään.

 

Bangladeshilainen äiti lohdutti lastaan kaihileikkauksen jälkeen Dhakassa. Tavallisessa kaihileikkauksessa silmän linssi korvataan keinotekoisella mykiöllä. Kuva: Abir Abdullah / EPA

 

Kiinassa on kehitetty kokeellinen kaihileikkaus, jossa silmän mykiö eli linssi poistetaan, mutta tilalle ei panna tekomykiötä kuten tavallisesti.

Leikkausta on testattu 12 synnynnäisestä kaihista kärsineellä pikkulapsella, ja kaikilla heillä silmään kasvoi uusi, kirkas mykiö poistetun tilalle. Toimenpidettä on testattu myös kaneilla ja makakeilla.

Kiinalaisen Sun Yan-senin yliopiston ja Kalifornian yliopiston tutkijoiden kehittämää tekniikkaa esitellään tiedelehti Naturessa julkaistussa artikkelissa.

Laajemmat kokeet tarpeen

Ensimmäinen lapsista leikattiin kaksi vuotta sitten, ja hänen näkönsä on edelleen hyvä, sanoo toinen tutkimuksen johtajista, silmälääkäri Kang Zhang Naturen tiedotteessa.

Zhangin mukaan uuden mykiön pitäisi kasvaa lapsen kasvaessa. Hän sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että laajemmat kokeet ovat kuitenkin tarpeen, ennen kuin toimenpide voidaan ottaa laajempaan käyttöön.

Tutkimuksen inspiraationa toimi kaihileikkausten tyypillinen ongelma: uusi tekomykiö muuttuu usein sameaksi, kun sen päälle kasvaa elimistön omia soluja.

Tutkijat päättivät selvittää, pystyisivätkö mykiön kotelossa olevat tietynlaiset kantasolut kasvattamaan kokonaan uuden mykiön. Hyvien tulosten rohkaisemana he kehittivät kirurgisen tekniikan, jolla kaihin samentama mykiö saataisiin poistettua vain 1,5 millimetrin pituisesta viillosta.

Mahdollisimman pieni viilto on tärkeä, jotta kantasolut eivät vahingoitu. Tavallisesti lasten kaihileikkauksissa mykiön koteloon tehdään noin kuuden millimetrin viilto, jonka vuoksi paljon kantasoluja menetetään.

"Tiedettä parhaimmillaan"

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että toimenpide ei auttaisi aikuisia potilaita yhtä hyvin, koska heillä on silmissään vähemmän kantasoluja.

Useat ulkopuoliset tutkijat ovat siitä huolimatta suhtautuneet tutkimukseen innostuneesti.

Kantasolututkija Dusko Ilic Lontoon King's Collegesta arvioi brittiläiselle Science Media Centrelle, että tutkimus on yksi hienoimmista tähän mennessä saavutetuista tuloksista solu- ja kudosteknologian alalla.

– Se on tiedettä parhaimmillaan, Ilic sanoi.

Kaihi

Kaihi tarkoittaa mykiön eli silmän linssin samenemista. Sairautta kutsuttiin aiemmin harmaakaihiksi.

Lapsilla ja nuorilla kaihi on harvinainen, mutta se yleistyy nopeasti vanhetessa.

Yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella on näkökykyä alentavia kaihimuutoksia ja yli 85-vuotiaista noin 70 prosentilla.

Kaihia hoidetaan leikkauksella, jossa silmän oma mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinomykiö.

Kaihin vuoksi sokeita on maailmassa lähes 18 miljoonaa. Alkava kaihi ei häiritse näköä mainittavasti.