Vaaleaverikkö lukee puistossa (kuvituskuva).
Vaaleaverikkö lukee puistossa.

 

 
Hiusten väri
Blondit eivät ole yhtään muita tyhmempiä, kertoo tuore tutkimus.

Stereotypia ”tyhmistä blondeista” on osoittautunut vääräksi Ohion yliopiston tuoreessa tutkimuksessa, jonka tuloksista kerrotaan yliopiston verkkosivuilla.

Tutkimuksessa oli mukana 10 878 amerikkalaista. Valkoihoisten vaaleaveriköiden keskimääräinen älykkyysosamäärä oli kolmen pisteen sisällä niistä naisista, joiden luonnollinen hiusväri oli ruskea, punainen tai musta.

Vaikka blondivitsit voivat olla joidenkin mielestä harmittomia, tutkija Jay Zagorskyn mukaan niillä voi olla vaikutuksia reaalimaailmaan.

– Tutkimukset osoittavat, että stereotypiat vaikuttavat usein työntekijän palkkaamiseen, ylennyksiin ja muihin sosiaalisiin kokemuksiin, Zagorsky sanoo.

– Tämä tutkimus tarjoaa kiinnostavaa todistusaineistoa siitä, ettei blondeihin pitäisi kohdistua syrjintää heidän älykkyytensä perusteella, hän lisää.
 

Blondien äo jopa muita korkeampi

Tutkimuksessa vaaleaveriköiden keskimääräinen älykkyysosamäärä oli itse asiassa hieman korkeampi kuin niiden ihmisten, joilla on muun väriset hiukset. Ero ei ole kuitenkaan tilastollisesti merkitsevä.

– Mielestäni ei voi sanoa varmuudella, että blondit ovat muita älykkäämpiä, mutta sen voi sanoa ehdottomasti, etteivät he ole yhtään tyhmempiä, kiteyttää Zagorsky.

Tulokset olivat samansuuntaisia valkoihoisten miesten osalta. Zagorsky sivuutti tutkimuksesta kaikki afroamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset, koska hän halusi välttää etnisten ja rodullisten erojen aiheuttamat vääristymät äo-tuloksissa.

Valkoihoisten blondinaisten keskimääräinen älykkyysosamäärä oli 103,2. Ruskeahiuksisilla naisilla vastaava lukema oli 102,7, punahiuksisilla 101,2 ja mustahiuksisilla 100,5.

Tutkimus ei pystynyt selvittämään, onko hiusten värin ja älykkyyden välillä geneettistä suhdetta. Zagorskyn mukaan vaaleaveriköt kasvoivat kuitenkin kodeissa, joissa oli tarjolla enemmän luettavaa.

– Jos blondeilla on joku pieni etu, kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että he kasvoivat todennäköisemmin kodeissa, joissa oli enemmän älyllistä stimulaatiota.

Tutkimuksessa 20,7 prosenttia valkoihoisista naisista ilmoitti olevansa blondeja ja miehistä vain 17,1 prosenttia. Zagorskyn mukaan tulokset viittaavat siihen, että 3,5 prosenttia naisista ilmoitti luonnolliseksi hiusvärikseen vaalean, vaikka väri oli todellisuudessa jokin muu.