Taiteilijan näkemys kaasutuulista supermassiivisen mustan aukon ympärillä.

Tutkijat ovat löytäneet tähän mennessä nopeimmat kvasaarin kaasutuulet, josta on saatu ultraviolettihavaintoja. Kaasutuuli puhaltaa noin viideosalla valonnopeudesta eli 200 miljoonaa kilometriä tunnissa.

Tuuli muodostuu, kun kvasaarin keskellä olevan supermassiivisen mustan aukon kertymäkiekon lämpö ja säteily saavat osan putoamassa olevasta kaasusta sinkoutumaan ulos.

"Kvasaarin tuulella on tärkeä rooli galaksin muodostumisessa", kuvailee tutkimusta johtanut Jesse Rogerson Yorkin yliopistosta. "Galaksien muodostuessa nämä tuulet lennättävät ainetta ulospäin ja vähentävät tähtien muodostumista. Ilman niitä tai jos ne olisivat vähemmän voimakkaita, olisi suuria galakseja paljon enemmän."

Tutkimuksessa hyödynnettiin Sloan Digital Sky Survey -kartoitusta mielenkiintoisimpien kvasaarien valitsemiseksi. Tämän jälkeen havainnoissa käytettiin Gemini-observatorion kaksoisteleskooppeja.

Kvasaarit sijaitsevat miljardien valovuosien päässä meistä ja niiden arvioidaan olevan aktiivisia galaksiytimiä, joista ainakin osasta kehittyy myöhemmin tavallisia galakseja. Kvasaarin supermassiivista mustaa aukkoa ympäröivä hehkuva kaasukiekko on huomattavasti Maan rataa suurempi ja kirkkaampi kuin Auringon pinta.