T. rex rymisteli maapallolla monitonnisena jättiläisenä, mutta vain 20 miljoonaa vuotta aiemmin tyrannosaurus oli alle 300-kiloinen. Sen etuja olivat ketteryys ja älykkyys.

Neljällä jalalla kövelevä suurihampainen dinosaurus rannalla. Taivaalla kaksi lentoliskoa.

 

Taiteilijan näkemys Timurlengia euotica -dinosauruksesta liitukauden rantamaisemassa.

Tyrannosaurus rexin ja muiden suurten lihansyöjädinosaurusten on oletettu kehittyneen kokoonsa hitaasti kymmenien miljoonien vuosien kuluessa, mutta vastikään löydetyt fossiilit osoittavat, että muutos olikin yllättävän nopea.

Tyrannosaurukset ilmestyivät maan kamaralle 170 miljoonaa vuotta sitten hädin tuskin ihmisen kokoisina pikkuotuksina. Maailman valtijaita niistä tuli 70–80 miljoonaa vuotta sitten. Tyrannosaurusten kuninkaalla T. rexillä oli painoa jopa seitsemän tonnia.

Se, miten tyrannosaurukset kehittyivät pienistä sauruksista jättiläisiksi, ollut jokseenkin epäselvää. Uzbekistanista löydetyt 90 miljoonan vuoden takaiset fossiilit osoittavat, ettei muutos ollut silloin vielä tapahtunut.

Hyvä kuulo ja terävät hampaat tekivät saalistajan

Timurlengia euotica oli kyllä tyrannosaurus, mutta kokoa sillä oli vain nykyhevosen verran ja painoa noin 270 kiloa. Se oli pitkäjalkainen, ketterä ja älykäs metsästäjä, joka repi saaliseläimensä puukonterävillä hampaillaan, kuvailee yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin paleontologisen osaston johtaja Hans Sues.

Sues ja hänen kollegansa, Venäjän tiedeakatemian tutkija Aleksandr Averjanov, johtivat vuosina 1997–2006 kansainvälistä retkikuntaa Kyzylkumin autiomaassa Uzbekistanissa. Liitukauden aikainen Keski-Aasia oli monien dinosauruslajien synnyinseutu. Sieltä ne levittäytyivät muualle maailmaan.

 

Piirroskuva Timurlengia euotican luurangosta ja siihen merkittynä löytyneet luufossiilit.

 

Näiden luulöytöjen perusteella Timurlengia euoticasta saatiin piirrettyä kuva.

Timurlengia euotican fossiilit löysivät Sues ja hänen brittikollegansa Steve Brusatte Edinburghin yliopistosta. Kallon tietokonekuvauksella saatiin pääteltyä aivot, jotka osoittivat, miten kehittyneet aistit eläimellä oli.

Se muun muassa kykeni kuulemaan erittäin matalataajuisia ääniä, mikä osaltaan auttoi tyrannosaurukset ravintoketjun huipulle ja antoi vauhtia evoluutiolle.

– T.rexin esivanhemmat näyttivät Timurlengia euoticalta. Niiden oli kehityttävä älykkäiksi, ennen kuin niistä saattoi tulla suuria, Brusatte sanoo.