Uhanalaiset tuliaiset

 

Monet matkamuistoina myytävät esineet on valmistettu uhanalaisista eläin- ja kasvilajeista. Mitä tuotteita on syytä välttää?

Tulli voi takavarikoida kaikki tuotteet, jotka on valmistettu kansainvälisessä CITES-sopimuksessa suojeltaviksi määritellyistä lajeista. Sopimus sääntelee 8000 uhanalaisen eläimen ja 40 000 kasvin tuontia ja vientiä. Näitä sääntöjä myös turistien pitää noudattaa.

Kun turistit loukkaavat uhanalaisia eläimiä ja kasveja suojelevia lakeja, syy on usein tietämättömyys. Se ei kuitenkaan ole este rangaistuksen langettamiselle. Tulli takavarikoi tuotteet, minkä lisäksi turisti voi saada sakot. Jos tulli epäilee rikosta, myös vankeusrangaistus on mahdollinen.

Useissa maissa myös muiden kuin eläin- ja kasvituotteiden vienti on rajoitettua. Esimerkiksi historialliset esineet, kuten antiikin aikaiset keramiikkapalaset, kivet ja kolikot ovat suojeltuja. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen tulliin ennen paluumatkaa.

Tässä suojeltuja lajeja eri maissa:

Etelä-Afrikka

Villien kasvien ostaminen ei ole suositeltavaa. Niiden vienti on erittäin hankalaa, ja useimmiten ne päätyvät karanteeniin.

Karibia

Turisteille tarjotaan usein mustasta korallista valmistettuja koruja. Koralli on suojelukohde, koska sen keräys tuhoaa meren ekosysteemiä. Korut takavarikoidaan, ja niiden tuoja joutuu maksamaan korkeat sakot.

Kenia

Kenian luonnonsuojelulait ovat erittäin tiukat. Elefanteista ja sarvikuonoista valmistettuja tuotteita ei saa viedä maasta ja myös merikilpikonnasta tehdyt matkamuistot ovat kiellettyjen listalla. Ole myös tarkka ostaessasi puuveistoksia: ota selvää, että veistos on tehty mango- tai neem-puusta.

Thaimaa

Orkideoita ei välttämättä saa viedä maasta. Jos kukat ovat leikattuja, ei niiden vienti ole ongelma. Eläviä kasveja ei kannata ostaa eikä leikata itse, sillä useimmat lajit ovat suojeltua.

Yhdysvallat ja Kanada

Amerikan mantereen pohjoisosissa hylkeet, mursut ja muutamat muut meressä elävät nisäkkäät ovat suojeltuja. Vain harvat alkuperäisasukkaat saavat tehdä näiden eläinten osista taidetta. Matkailijoiden kannattaa myös välttää tuotteita joissa on villilintujen höyheniä. Musta-, harmaa- ja jääkarhusta valmistettujen tuotteiden vienti tarvitsee erikoisluvan.