Moni tuntee “kolmen sekunnin säännön”, joka tarkoittaa sitä, että ruokaa on yhä turvallista syödä, vaikka sen olisi tiputtanut lattialle, kunhan sen vain nostaa tarpeeksi nopeasti takaisin ylös sieltä.

Uusi tutkimus on kuitenkin paljastanut, että tämä käytäntö ei ole niin hygieeninen kuin ehkä halutaan uskoa, kertoo Telegraph.

Tutkijoiden mukaan jopa kolmannes ihmisistä riskeeraa terveytensä syömällä likaista ruokaa, sillä bakteerit tarttuvat ruoan pintaan melkein välittömästi. 

Näin ollen moni saattaa pistää suuhunsa kotitalouksissa viihtyviä bakteereja, kuten kolibakteeria tai salmonellaa.

Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia ihmisistä söisi ruokaa, joka on pudonnut keittiön lattialle ja 38 prosenttia söisi ruokaa, joka on käväissyt olohuoneen lattialla.

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että 49 prosenttia vastanneista käyttää vain luutaa siivoamiseen ja 43 prosenttia luottaa pelkästään ilmanraikastajaan. Kumpikaan näistä ei tapa bakteereja.

Vastaajista 59 prosenttia ilmoitti, että he eivät siivoa ennen kuin näkevät liaa ja 27 prosenttia myönsi odottavansa siihen asti, kunnes asunnossa haisee pahalta, ennen kuin tarttuvat siivousurakkaan.

Kolmen sekunnon sääntö, joka tunnetaan myös viiden sekunnin tai kymmenen sekunnin sääntönä, on kumottu aiemminkin.

Mikrobiologi Ronald Cutler sanoo, että viiden sekunnin säännöllä ei ole paljon vaikutusta bakteerien määrään, jos pudonnut ruoka nostetaan saastuneelta pinnalta.

“Ajattele näin, jos pudotat ruokaa lattialle, on parempi laittaa se roskikseen kuin suuhun”, Cutler sanoo.

“Ei ole merkitystä, onko se kotona matolla, keittiön lattialla tai kadulla, minun neuvoni on, että js pudotat sen, hävitä se.”