Titanic lipui Southamptonin satamasta Englannista neitsytmatkalleen, joka jäi myös laivan viimeiseksi.

 

 
Titanic-turma
Tutkijat ovat jäljittäneet Titanicin upottaneen jäävuoren todennäköisen alkuperän.
Asiantuntijat uskovat, että jäävuori on peräisin pienestä jäätikkörykelmästä lounaisesta Grönlannista. Jäävuoren ikä oli jopa 100 000 vuotta.

Tutkijat jäljittivät jäävuoren alkuperän käyttäen apunaan vuonna 1912 tehtyjä havaintoja ja viimeisintä tietoa merivirroista ja tuulesta.

– Meillä on tietokonemalli, jonka avulla voidaan laskea jäävuorten reittejä minä tahansa vuonna, sanoo Sheffieldin yliopiston geotieteiden professori Grant Bigg Sunday Times –lehden mukaan.

– Käytämme kaikkea mahdollista tietoa merivirroista. Lisäksi huomioimme kaikki mahdolliset meteorologiset tiedot kyseiseltä vuodelta, jotta voimme laskea tuolloin vallinneet tuulet. Kun sovellamme näitä tekniikoita vuoteen 1912, osoitamme, että jäävuori on peräisin Qassimiutin alueelta Grönlannin lounaisrannikolta, Bigg selittää.

Hänen mukaansa jäävuori oli valtava. Titanicin törmäyksen aikaan jäävuori oli arviolta 120 metriä pitkä ja se ulottui noin 30 metriä merenpinnan yläpuolelle. Sen massa oli arviolta 1,5 miljoonaa tonnia.
 
Taiteilijan tekemä piirros Titanicin uppoamisesta, joka on julkaistu vuonna 1912 myös New York Timesin kannessa.


Mutta tuhoisa törmäys tapahtui 41 asteen leveyspiirillä – toisin sanoen hyvin etelässä. Vertailun vuoksi esimerkiksi Barcelona sijaitsee noin 41 asteen leveyspiirillä. Jäävuori oli siis ajelehtinut todella kauas Grönlannista ja sen olisi pitänyt Biggin mukaan sulaa jo kuukausia ennen törmäystä.

Jäävuori oli siis alkujaan ollut todellinen jättiläinen, jotta se selvisi Titanicin reitille asti. Bigg arvioi sen olleen alun perin yli 500 metriä pitkä ja massaltaan 75 miljoonaa tonnia.

Jäävuoret muodostuvat, kun jäätiköiden lumi pakkautuu ja tiivistyy jääksi uuden lumen painosta. Biggin laskelmien mukaan lumi, josta Titanicin upottanut jäävuori muodostui, on jopa 100 000 vuotta vanhaa.

White Star Line -varustamon RMS Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi neitsytmatkallaan Southamptonista New Yorkiin 14. ja 15. huhtikuuta välisenä yönä vuonna 1912. Risteilijän mukana hukkui 1517 ihmistä.

Biggin mukaan vuosi 1912 oli erityisen paha jäävuorivuosi. Tuolloin jäävuoria havaittiin huomattavasti etelämpänä kuin normaalisti.

 

Viime vuonna huutokaupattiin valokuvaa, jossa epäillään olevan Titanicin upottanut jäävuori.

Kuvan kerrotaan olevan otettu saksalaiselta Prinz Adalbert -matkustajalaivalta, joka kulki turmapaikan ohi vain joitakin tunteja loistoristeilijän uppoamisen jälkeen. Samalta alueelta on tosin julkaistu tuolta ajalta kuvia myös muista jäävuorista, joita on väitetty Titanicin upottajaksi.

Tämän kuvan aitoutta vahvistaa kuitenkin sen mukana kulkenut allekirjoitettu lausunto ”punaisesta maalista”, jota jäävuoren kyljessä nähtiin. Ja Titanicin kyljessä oli punaista maalia.

Titanicin jälkeen on havaittu, että keskimäärin 300 jäävuorta vuosittain ajelehtii 48 leveysasteen eteläpuolelle asti – eli laivareiteille. Luku vaihtelee vuosittain huomattavasti. Joinakin vuosina niitä ei ole ainuttakaan, mutta esimerkiksi vuonna 1983 niitä havaittiin peräti 2300, Sunday Times kertoo.

Lukumäärien vaihteluun vaikuttavat ainakin sääolosuhteet. Erään teorian mukaan Titanicin upottanut jäävuori irtosi emojäätiköstään vuonna 1908, jolloin leuto talvi kiihdytti sulamista. Huomattavasti kylmempien talvien 1911-12 aikana jäävuori olisi sitten ajelehtinut kohti etelää – ja Titanicia.