Tutkijat arvelevat, että yksi hepokattilaji on käynyt läpi geneettisen muutoksen, jonka vuoksi sen edustajat ovat väriltään keltaisia, oransseja tai vaaleanpunaisia.

 

Hepokattien joukossa loikkii ehkä mutantteja. Yksi pitkäsiipinen laji, Amblycorypha oblongifolia, on saattanut käydä läpi geneettisen muutoksen. Vaikka esimuodot olivat ilmeisesti vihreitä, osa lajin edustajista on kirkuvan keltaisia, oransseja tai vaaleanpunaisia.

Geneetikot eivät ole varmoja mutaation syistä. Hyönteistieteilijät ovat pitkään uskoneet värien johtuvan albinismin kaltaisesta erytrismistä. Toisen hepokattilajin parissa työskentelevät Osakan prefektuurin yliopiston tutkijat katsovat vaihtelun johtuvan enemmänkin geeneistä kuin ympäristöstä.

Audubon Insectariumissa New Orleansissa viime kesänä tehdyt Amblycorypha oblongifolian lisääntymistutkimukset toivat jatkoa 1900-luvun alussa aloitetulle työlle. Uusi tutkimusryhmä totesi vihreän värin olevan väistyvä ominaisuus, joka kuitenkin suo paremman suojan saalistajilta. Keltainen ja oranssi ovat seuraavaksi parhaat värit, koska ne tulevat esiin vasta muodonvaihdoksen loppuvaiheessa. Vaaleanpunainen on vaarallisin väri, koska se tulee ilmi syntymästä alkaen. Vaaleanpunainen on geneettisesti vallitseva ominaisuus, mutta se synnyttää helppoja saaliita.